Tevepejlare tittade in i fel fönster

En dag damp det ner en faktura från Radiotjänst. Kvinnan krävdes på 519 kronor i teveavgift. Trots att hon inte har någon teveapparat.


MALMÖ. En kvinna i Malmö hittade en dag en faktura från Radiotjänst i brevlådan. Den var på 519 kronor och avsåg teveinnehav.

Men kvinnan hade ingen teve.

Efter att ha varit i kontakt med Radiotjänst - som inte trodde henne när hon förklarade att hon inte hade någon teve i sin ägo - vände hon sig till Konsument i Malmö och slutligen upprättade hon en anmälan till justitieombudsmannen (JO).

Efter JO:s granskning visar det sig nu att tevepejlaren helt enkelt tittat in genom fel fönster. Där såg han en platteve - i det han trodde var kvinnans lägenhet - och skrev i sin rapport att hon tittade på teveserien Vänner.

Men rapporten skickades aldrig till kvinnan. Hon fick bara sin faktura.

JO, som har utrett händelsen, konstaterar att Radiotjänsts handläggning inte varit korrekt. En myndighet är skyldig att underrätta en part i ett sådant här fall, skriver JO.

- Jag vill inte att sådana här jobbiga ärenden ska hända andra. Det kräver en hel del ork och kraft att försvara sig mot ett stort bolag, som hotar med Kronofogden om man inte betalar, säger kvinnan som blivit en smula uppgiven efter att ha stångats med Radiotjänst.

Hon påpekar också att många kanske blir så uppgivna så att de betalar ändå - trots att de inte har någon teve.

- Det kräver också goda kunskaper i svenska och tid att sitta och formulera brev. Och kunskap om vart man ska gå för att få hjälp. Jag hoppas verkligen att det inte finns folk som betalar Radiotjänst för att de inte orkar bråka mera, men jag kan tänka mig att risken finns.

/
/
/
TV
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!