Torsdag 30 Jun
Stockholm

5-åring i rullstol fick inte åka spårvagn

Inte ens barn i rullstol är alla gånger välkomna i kollektivtrafiken. Barnet på bilden har inget samband med artikeln.
Inte ens barn i rullstol är alla gånger välkomna i kollektivtrafiken. Barnet på bilden har inget samband med artikeln. Foto: Erik G Svensson/Scanpix

Västtrafik: Föraren gjorde inget fel.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

GÖTEBORG. För en rullstulsburen 5-åring är rullstolen inte ett oöverstigligt hinder. Men det kan andra människors attityder vara.

Just denna 5-åring var på väg från dagis till sin ridning tillsammans med stödpedagogen när de blev avslängda från spårvagnen, skriver Svenska Dagbladet.

Det var den gamla typen av vagn med höggolv - som inte är tillgänglig för funktionshindrade.

Detta trots att det finns en lag om att all kollektivtrafik ska vara tillgänglig - sedan 1979.

Stödpedagogen hade dock vanan inne. Den här typen av vagnar är vanliga i Göteborg och hon valde därför att med hjälp av en medpassagerare lyfta upp rullstolen i stället för att invänta nästa spårvagn.

Men när de skulle betala sa förararen stopp. Han ber dem att kliva av.

– Han sa att det var av säkerhetsskäl och att han kan bli av med jobbet om han låter oss åka. Till och med passagerare sa åt mig att gå av eftersom vi blev stående, berättar stödpedagogen för SvD.

Hon kontaktar samma dag Västtrafik, som enligt stödpedagogen medger att föraren agerat felaktigt och beklagar det som hänt. Men tre veckor senare får hon svar på ett mejl - som hon också skickade senare samma dag som incidenten.

Då får hon veta att föraren agerat helt korrekt.

”Enligt föraren informerade han dig innan du steg på spårvagnen att den inte var handikappanpassad. Det innebär, enligt våra resevillkor, att i de fordon som inte har någon särskild rullstolsplats får man inte resa i rullstolen, utan ska använda en vanlig sittplats”, skriver ansvarig på Västtrafik i mejlet.

– Jag blev inte informerad om det. Jag blev helt ställd när jag läste det. Om jag vetat det hade jag självklart låtit honom sitta på en vanlig sittplats. Men jag upplevde det som att vi inte hade något val i det läget utan tvingades kliva av, säger stödpedagogen till SvD.

Tillsammans med pojkens pappa har hon anmält Västtrafik - som ansvarar för kollektivtrafiken i hela Västra Götalands län till Diskrimineringsombudsmannen, DO.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.