1 av 2
- Foto: Bertil Ericson/Scanpix
2 av 2
- Foto: Tomas Oneborg/Scanpix

Regeringens regler kan ge fler självmord

Håkan Jarmer larmade för två år sedan - fick inget svar.   


De nya sjukförsäkringsreglerna, som innebär att många tusentals sjuka blir utförsäkrade vid årsskiftet, har lett till omfattande kritik av alliansregeringen, försäkringskassan och socialförsäkringsministern Cristina Husmark Pehrsson.

Och de nya reglerna slår inte hårt bara mot dödligt sjuka och äldre, utan också mot den grupp som har allra svårast att ta sig tillbaka in på arbetsmarknaden: de svårt psykiskt sjuka.

Enligt Riksförbundet för social och mental hälsa (RSMH) kan det i värsta fall leda till utbrott av psykoser, ångestattacker och till och med självmord bland de psyksjuka som utförsäkras.

– Det är inte alls osannolikt att det leder till konkreta dödsfall, konstaterar Håkan Jarmar, kanslichef på RSMH när Nyheter24 når honom.

RSMH larmade redan i februari 2008 via ett yttrande (pdf-länk) till socialdepartementet där de kraftfullt varnade för vilka konsekvenser regeländringarna kan leda till.

Man skrev då att de nya reglernas tidsgränser "inte tar någon hänsyn till omständigheter för personer som lider av psykisk ohälsa och psykiska funktionsnedsättningar" och skrev i sitt yttrande att det är "helt orimligt".

Något svar från regeringen fick RSMH överhuvud taget inte.

– Man kanske inte ville höra, säger Håkan Jarmar och fortsätter: Det är svårt att stoppa en politisk rörelse med sakskäl.

Mattias Lundbäck är politiskt sakkunnig hos socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson. Lundbäck tycker att de tagit sitt ansvar och hittat en bra lösning vad gäller tidsbegränsningarna.

I stället pekar han på sjukskrivningen i sig som ett av de största problemen för psykiskt sjuka.

– Långa passiva sjukskrivningar och social isolering är en av de största riskfaktorerna för psykisk sjukdom, konstaterar Lundbäck för Nyheter24.

Riksförbundet för social och mental hälsa har man en helt annorlunda bild.

– Om man säger till en svårt psykiskt sjuk människa att "du får inga pengar om du inte gör det här" och tvingar ut dem i något de inte klarar av, det gör människor akut sjuka. Då är det jättelätt att man får ångestsymtomen eller psykosen igen, säger Majvor Hansson som är handläggare på RSMH.

Socialförsäkringsministerns sakkunnige Mattias Lundbäck tycker dock att skyddet är tillräckligt.

– Reglerna i sjukförsäkringen måste alltid avvägas på ett sätt som är rimligt, säger han till Nyheter24.

RSMH upplever läget som direkt akut och är oroliga för vad som ska hända med de psyksjuka som utförsäkras efter årsskiftet.

– Vi befarar det värsta, att det kommer bli något slags kaos, säger Håkan Jarmar.

– Ju fler motgångar för den här gruppen, desto större sannolikhet för självskadebeteenden. Det här kommer i alla fall inte minska självmordsfrekvensen. Det är inte alls osannolikt att det leder till konkreta dödsfall, säger Håkan Jarmar till Nyheter24.

Mattias Lundbäck håller med om att varje enskilt självmord är en tragedi, och säger att man ska följa utvecklingen på alla områden. Han pekar också på att alliansregeringen gjort den största psykiatrisatsningen någonsin.

– Psykisk ohälsa är den viktigaste riskfaktorn för självmord, därför är det viktigt att ha en aktiv sjukskrivningsprocess och ett tydligt stöd till individen, säger han till Nyheter24.

 

 

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Misstänkt utbrott av mjältbrand i Laos

Inget brott bakom död i Torsby

Polisen bedömer att det inte ligger något brott bakom att en kvinna hittades död vid en golfbana i Torsby i Värmland i söndags.

Regeringen skyndar på riktlinjer för skärmtid

Redan efter sommaren kommer nya riktlinjer för hur barn och unga ska använda skärm och sociala medier. Vi har en alarmerande utveckling, säger socialminister Jakob Forssmed (KD).

The Body Shops hemsida ligger nere: "Tack för.."

The Body Shops hemsida ligger nere. Trots att personal säger att den kommer att fungera igen inom kort har sidan redan legat nere i snart tre veckor. Väntar de svenska The Body Shop-butikerna samma öde som de brittiska?

Kriminell personal – HVB-hem tvingas stänga

Aktivt kriminell personal, stök och en nedbränd byggnad. Efter larm från polisen stängs ett HVB-hem på Gotland med omedelbar verkan, rapporterar lokala medier.

Polisen i Tibro rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"På riksväg 49, i utkanten av Tibro och i riktning mot Skövde, kör en kranbil in i en vägportal.", skriver polisen på sin hemsida.