Urban Outfitters hyr tillbaka personalen

33 av 38 uppsagda har gått med på att hyras in som bemanningspersonal trots fackliga protester och bojkotthot.


Klädkedjan Urban Outfitters Stockholmsbutik hamnade i centrum för en intensiv debatt förra veckan när deras anställda krävde kollektivavtal. Ledningen meddelade då att de antingen får säga upp sig eller börja jobba för ett bemanningsföretag. Nu är 33 av de 38 uppsagda tillbaka i butiken, men anställda genom bemanningsföretaget Academic Work.

Det var i slutet av november som personalen bland annat krävde ob-tillägg, avtalsförsäkringar och bättre pensionsvillkor. De fick då i stället valet att sparkas på grund av arbetsbrist eller hyras in genom Academic Work.

Debatten fick stort genomslag i medierna och i centrum hamnade frågan om arbetsgivares växande användning av inhyrd personal direkt efter uppsägning på grund av arbetsbrist.

De som nu jobbar för Urban Outfitters är täckta av kollektivavtal. Och för de 19 som tjänade under 120 kronor i timmen har lönen också höjts till 125,65 kronor i timmen.

Samtidigt finns det inte längre några garantier för hur länge personalen får arbeta kvar i butiken.

– Villkoren är bättre, eftersom vi får tjänstepension och sådant. Men priset vi får betala är säkerheten. Nu har vi muntligt på att vi ska få vara på Urban, men det har det inte gått att få skriftligt på, säger en av de anställda till Handelsnytt.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ica-chefens avslöjande smygbild: "Händer flera gånger i veckan"

Invånare flyr strider vid gränsstad i Myanmar

Intensiva strider i en stad i östra Myanmar vid gränsen till Thailand har fått omkring 1 300 invånare att fly till grannlandet. Återupptagna eldstrider och flyganfall har brutit ut mellan de rebeller som intagit staden Myawaddy och militärjuntans armé.

Framgång i kampen mot fruktade bakterier

De skördar tusentals liv i Europa varje år. Multiresistenta bakterier är ett ökande hot – men nu har svenska forskare hittat en ny sorts antibiotika som visat sig lovande i djurstudier. Vi tror att det kan bli ett genombrott, säger professor Anders Karlén.

Kopplades till gäng – slutar på Trafikverket

En it-tekniker på Trafikverket i Borlänge avslöjades ha kopplingar till gängkriminalitet och väljer nu att sluta på sitt jobb, rapporterar P4 Dalarna.

Dansk flygplats evakueras – efter bombhot: "Gör allt vi kan"

1 timme sedan
Billunds flygplats evakueras efter ett bombhot, rapporterar danska Ekstra Bladet.

Polisen i Umeå rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Polisen får in en anmälan om en viltolycka på länsväg 363, Hissjö.", skriver polisen på sin hemsida.