- Foto: Claudio Bresciani/Scanpix

Allt fler vill byta kön

I år har 60 svenskar ansökt om att få byta kön. Siffran stiger för varje år.


Nästan 700 personer i Sverige har bytt kön till dags dato. De flesta är kvinnor som blivit män. Och i år slår ansökningarna om könsbyte nytt rekord. Siffran ökar för varje år, skriver Dagens Nyheter.

För de flesta transsexuella personer blir livet bättre, men inte bra efter operationerna, säger Cecilia Dhejne, som är forskare och överläkare vid mottagningen för könsbytesutredningar vid Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge, till DN.

Man vet sedan tidigare att transsexuella som inte bytt kön är mer deprimerade och mer benägna att ta sina liv än normalpopulationen. Nu har Cecilia Dhejne undersökt den psykiska hälsan hos dem som tagit steget.

Också i den gruppen är risken för psykisk kris överhängande. Transsexuella som bytt kön med hjälp av operationsskalpellen löper fem gånger högre risk att vårdas för självmordsförsök och får psykiatrisk vård tre gånger oftare än andra.

– Det här är människor som har levt i fel kropp under lång tid och det sätter sina spår. Många har levt könsöverskridande under uppväxten, blivit mobbade och kan ha dålig självkänsla. En del har utsatts för hatbrott, säger Cecilia Dhejne till DN.

De dör också tidigare än andra. Dels säkert på grund av den förhöjda självmordsrisken och möjligen också för att de hormoner de får kan framkalla hjärt- och kärlsjukdomar. Men Dhejne menar ändå att det alla gånger är bättre att låta dem byta kön.

– Många mår jättebra. Andra skulle det kanske gå ännu sämre för utan operationerna. Men jag tycker att de behöver få bättre vård, säger hon.

En annan svensk studie, genomförd vid Lunds universitet, visar också att de transsexuellas kärleksliv, karriär och psykiska hälsa förbättrats avsevärt fem år efter operation.

HBT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!