Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Värdelösa 50-öringar ger miljontillskott till välgörenhet

- 14/12/2009, 11:54 -

Bertil Ericson/Scanpix

När 50-öringen försvinner kan Bris, Childhood och SOS Barnbyar bli de stora vinnarna.

Den 1 oktober nästa år upphör 50-öringen att vara giltig som betalningsmedel. Och de som inte växlas in innan dess blir värdelösa. Uppskattningsvis handlar det om 340 miljoner mynt, 170 miljoner kronor, som kan bli liggande i skålar och bakom soffkuddar.

För att inte detta ska bli fallet har kampanjen Dammsug Sverige dragit igång. Så många 50-öringar som möjligt ska samlas in och pengarna ska gå till Bris, Childhood och SOS Barnbyar. Via traditionell insamling likväl som tävlingar mellan kommuner och för mellanstadieelever ska pengarna strömma in.

Agnes-Lo Åkerlind, som är talesperson för Dammsug Sverige, tror att de kommer få in betydande belopp. Men hon vågar inte gissa på en exakt slutsumma.

– Nej, men skulle man vara med och göra så att de här organisationerna får ens 10 000 kronor - wow. Och jag tror att vi kommer få in miljoner, många miljoner, säger hon till Nyheter24.

Dammsug Sverige får hjälp av värdetransportföretaget G4S att räkna och förvara pengarna. Samma företag som blev riksbekant i och med det spektakulära helikopterrånet i september.

– Ja, de är ju kända nu, konstaterar Agnes-Lo Åkerlind.

Vågar ni verkligen lita på G4S med pengar?

– Jadå, vi litar verkligen på dem, de har varit otroligt hjälpsamma och generösa, säger hon till Nyheter24.

Kampanjen pågår fram till 1 oktober 2010.