- Foto: JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX

Moderaterna vill reformera upphovsrätten

Nu har moderaterna tänkt om kring upphovsrätten mot bakgrund av debatten om fildelning och privatliv.


Det dominerande regeringspartiet byter fot i upphovsrättsfrågan och vill nu reformera den ekonomiska och ideella rätten till konstnärliga verk.

Moderaterna vill nu göra det möjligt att avsäga sig upphovsrätten med ett standardförfarande så att upphovsmän kan välja att frivilligt korta ned eller avskaffa sin upphovsrätt.

Så ska den som önskar kunna sprida sina verk fritt till den "intellektuella allmänningen".

På DN Debatt skriver moderaternas Henrik von Sydow, orförande i partiets referensgrupp - Det digitala samhällets möjligheter - och partisekreterare Per Schlingmann att Sverige måste ligga i framkant på upphovsrättsområdet.

De båda moderaterna skildrar Sveriges resa från ett fattigt och vidskepligt samhälle till en it-nation med nationalklenoder som Spotify och Voddler. Och menar att Sverige för att behålla och stärka tätpositionen måste reformera upphovsrätten.

"Upphovsrätt är inte äganderätt", skriver moderaterna, "men det är en viktig rättighet".

"Problemet är att när entreprenörer i dag hittar nya affärsmodeller och skapar nya tjänster så står den redan spridda piratkopieringen i vägen för skiftet till det digitala samhället. Det blir för riskfyllt att investera i digitala affärsmodeller. Det är därför viktigt att vi söker reformer som gör upphovsrätten mer fungerande och respekterad också i den digitala nätmiljön", skriver von Sydow och Schlingmann på DN Debatt.

/
/
/
FRA
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!