Söndag 13 Jun
Stockholm

Elev knockade elevassistent

1 av 2
2 av 2

Sven-Olov Marklund slogs till marken av rasande elev.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

BODEN. Elevassistenten Sven-Olof Marklund skulle avbryta ett slagsmål mellan två elever. Då blev han själv misshandlad. Men han ångrar ingenting.

- Jag skulle inte tveka för att ingripa igen, säger Sven-Olof Marklund till Norrländska Socialdemokraten.

Det var på Björknäsgymnasiet - en skola för elever utan slutbetyg från högstadiet - som elevassistenten Sven-Olof kände att hans ansvar som vuxen ställdes på prov när han såg en elev trycka ner en annan i en soffa. Han ingrep. Och fick själv stryk

- Jag såg när eleven med ett hårt grepp mot halsen tryckte ned en annan elev i en soffa i korridoren. Det är klart att jag som vuxen reagerar.

Skallen i golvet

Sven-Olof Marklund rusade fram och uppmanade eleven upprepade gånger att sluta med misshandeln, men eleven reagerade inte.

- Jag tog då tag i jackan och försökte dra bort honom. Då släppte eleven sin kamrat och högg i stället tag i mig och sparkade undan mina fötter. Jag ramlade baklänges med elevens tyngd över mig och slog huvudet med full kraft i golvet. Det var en kraftig smäll, säger Sven-Olof Marklund till NSD.

Sven-Olof blev medvetslös och låg avtuppad i några sekunder. Med ambulans fördes han till sjukhus.

I dag bär han stödkrage och är sjukskriven. Men någon rädsla känner han inte.

- Det är vår plikt som vuxna i skolan att skydda den som kommer i underläge. Eleverna tänker sig inte för när det blir bråk. I dag är det också mycket hårdare klimat och mer droger i skolan jämfört med för tio år sedan, säger Sven-Olof Marklund till NSD.

Kommentera
Kopiera länk
Dela