Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Fel kostråd kan döda

- 16/11/2008, 18:45 -

Livsmedelsverket rekommendationer kan vara direkt farliga.

Är det svenska Livsmedelsverket köpt av matindustrin? Det går i alla fall en rad kända läkare och viktexperter nu ut och påstår.

Svenska livsmedelsverket förespråkar fortfarande den så kallade tallriksmodellen som många svenskar blivit drillade att följa sedan grundskolan. Enligt tallriksmodellen ska man äta mycket kolhydrater men vara försiktig med det mättade fettet. Ett kostråd som enligt flera experter kan vara direkt farligt.

– Jag anser att det är de kostråden som gjort oss sjuka, och som har orsakat många, många människors död. Det är väldigt allvarligt, och vi måste snarast ändra på det, säger läkaren Annika Dahlqvist, talesperson för lågkolhydratsförespråkarna LCHF, uppger Nyhetskanalen.

Även fast vi minskat vårt fettintag med 10 procent under de senaste 30 åren blir svenskarna bara fetare och fetare, samtidigt som folkhälsan försämras.

– Tittar man på längre sikt, och framför allt om man tittar på befolkningen och går ut och mäter hur mycket mättat fett man äter och vilket kolesterolvärde man har, så finns det inget samband, säger Göran Berglund, professor vid Lunds universitet, till TV4:s Kalla fakta.

Livsmedelsverket står dock på sig och menar att den 30 år gamla modellen fortfarande håller.

– Jag är helt övertygad om att mättat fett är farligt, säger exempelvis barnfetmaläkaren Claude Marcus.

Men kritikerna hävdar att Marcus och hans kolleger på Livsmedelsverket är köpta av matindustrin. Marcus själv arbetar till exempel även som konsult år Mcdonalds och Wasa.

– Livsmedelsindustrin tjänar mer pengar på den här kolhydratrika, sockerrika kosten. Det är billiga ingredienser. Spär man ut korven med potatismjöl så kan man sälja den lika dyrt ändå, säger läkaren Ralf Sundberg, till Nyhetskanalen.

Se kvällens avsnitt av Kalla Fakta 19.20

Skrivet av: