- Foto: ESTEBAN FELIX/AP/Scanpix

Typisk svensk 19-åring ful i mun

Svenska ungdomar är ruttna på att ta hand om sina gaddar.


GÖTEBORG. Den typiske 19-åringen har en munhygien under all kritik. Enligt en studie som genomförts på Sahlgrenska Akademien i Göteborg har sju av åtta 19-åringar i Västra Götaland mer plack på tänderna än vad som är okej.

Och med dålig tandhälsa ökar risken för att gaddarna ryker. Och tandvården är ingen billig affär. Men det verkar inte bekymra ungdomarna.

– När man tänker på tandhälsa i ung ålder så tänker man kanske på hål i tänderna. Har man inga hål tycker man att det är rätt bra, säger universitetslektor Kajsa Abrahamsson på Institutionen för odontologi vid Sahlgrenska Akademien i Göteborg till Sveriges Radio.

Men hål i tänderna är inte det enda problemet. Om stora bakteriekulturer får fotfäste i munnen kan man drabbas av tandköttsinflammation.

Studien som omfattar 500 19-åringar visar att ungdomarna i genomsnitt hade bakteriebeläggningar som omfattade hälften av tandytan. Men ändå hävdar en stor majoritet att de borstar tänderna två gånger dagligen.

– Man kanske inte borstar tillräckligt effektivt och noga, säger Kajsa Abrahamsson.

Själva tycker de unga att deras tandhälsa är prima.

– Den är god sade tandläkaren. Jag tillhör den bra gruppen. Förutom att jag snusar så har jag en bra tandhälsa. Jag går till tandläkaren ungefär en gång om året, säger 21-årige Johnny Linder till SR.

– Jag är väldigt nöjd med mina tänder. Jag borstar dem regelbundet och de är vita, säger Anges Bjärkse.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Olycksfartygets kraft som en raketuppskjutning

Två tåg i krock: "Arbetsplatsolycka"

Två tåg har krockat i Upplands Bro, enligt TV4.

Attacker mot flera kraftverk i Ukraina

Ryssland har anfallit Ukraina med en ovanligt stor mängd robotar och attackdrönare under natten till fredag.

Så begränsar du köp i barnens spelappar i påsk

I många av barnens populära spelappar kan man köpa saker i spelen. Till påsk är det också flera av dem som har tidsbegränsade erbjudanden. Det balanserar på gränsen till vad som är lagligt, enligt Sveriges konsumenter.

Ditt snus kan försvinna – här är hela listan

Ett förslag har presenteras: Snus med högre nikotinhalt än 12 milligram per gram bör förbjudas. Slås förslaget igenom kan snusvarianter av bland annat General, Kaliber och Velo förbjudas.

Misstänkt våldtäkt utomhus – man i 20-årsåldern anhållen

1 timme sedan
Natten till fredagen greps en man misstänkt för våldtäkt i Åre. Mannen, som är i 20-årsåldern, är nu anhållen av åklagare. Polisen har genomfört förhör med vittnen, den misstänkte och offret, som är en kvinna. Man har också fotodokumenterat den misstänkta brottsplatsen.