Simförbundet illustrerar bassängsnusk med muslimsk kvinna - anmäls för hets

Simförbundets tidning Aqua bildsatte en artikel om "snusket i bassängerna" med en muslimsk kvinna i heltäckande kläder. Nu JK-anmäls Aqua för hets mot folkgrupp.


Svenska Simförbundets tidning, Aqua, har hamnat på djupt vatten. I medlemstidningens senaste nummer illustreras en artikel om "snusket i bassängerna" med en bild på en muslimsk kvinna i heltäckande kläder.

Tidningen kommenterar inte bildvalet, men man får kanske förmoda att Aqua anspelar på debatten om huruvida beslöjade kvinnor ska få ta med sig burkan in i landets badhallar.

I artikeln beskrivs hur ”de flesta förstår varför god hygien är viktig” och att ”på helgerna kommer mer ovana badgäster”, enligt Realtid.

Leif Isacson som fick tidningen hem i brevlådan gick i taket när han fick se bilden på en muslimsk kvinna bakifrån - och rubriken.

Nu har Leif Isacson anmält tidningen till justitiekanslern - JK - uppger Realtid. Han vill att JK prövar om det rör sig om hets mot folkgrupp.

Anmälaren påpekar särskilt att tidningen i stor utsträckning vänder sig till ungdomar och har stor spridning.

Tidningens chefredaktör, Juan Martinez, på Tidningsmakarna, som producerar Aqua på uppdrag av Simförbundet, ska, enligt Isacson, ha försvarat publiceringen med orden:

”Att det skulle vara en muslimsk kvinna har ingen koppling till texten.”

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ett år i fångenskap för amerikansk reporter

Två åtalas för sju år gammalt mord

Våren 2017 sköts en man i 40-årsåldern ihjäl på en parkeringsplats i Uppsala. Nu åtalas två män för det sju år gamla mordet.

Även föräldrarna i ättiksfallet överklagar

Föräldrarna till den ättiksförgiftade flickan i Eslöv dömdes till åtta års fängelse. Båda har nu överklagat domen, enligt Lunds tingsrätt.

Börsen öppnar nedåt

Stockholmsbörsen inleder skärtorsdagens handel svagt nedåt. OMXS-index har efter fem minuter backat 0,1 procent.

Stort kärnkraftverk tar steg mot återaktivering

Den japanska kärnkraftsoperatören Tepco har begärt tillstånd för att börja lasta kärnbränsle vid kärnkraftverket i Kashiwazaki-Kariwa i ett steg mot en eventuell återaktivering, rapporterar internationella medier.

Kina slopar strafftullar på australiskt vin

Kina slopar strafftullar på australiska viner, enligt Kinas handelsdepartement. Beslutet är en följd av att de två länderna börjat närma sig varandra i det utdragna handelsbråk som präglat relationen i flera år.