Stockholm

Höjda anslag för rättsväsendet

Regeringen ökar i budgeten anslagen till åklagare, domstolar och kriminalvård.


Läs mer

Sammanlagt föreslår regeringen att 785 miljoner kronor tillförs rättsväsendet under 2009, skriver justitiedepartementet i ett pressmeddelande.

Enligt regeringen har satsningen på polisen lett till att förutsättningarna för att klara upp brott har ökat.

"Detta kräver tillskott till övriga delar av rättsväsendet", skriver departementet.

Justitieminister Beatrice Ask (m) ser regeringens förslag om ökade resurser till åklagare och domstolar som en naturlig följd av tidigare satsningar på fler poliser.

– Vi har en väldigt hög ärendetillströmning och vi ser då alltså att satsningen på polisen ger resultat. Vi måste se till att åklagare och domstolar kan fungera effektivt och ta emot ärenden. Vi har ju många som känner att det tar för lång tid att man inte hinner med tillräckligt snabbt, säger hon till TT.

För ett par veckor sedan krävde generaldirektören för Domstolsverket ytterligare 300 miljoner kronor inför 2009, annars hotade såväl anställningsstopp som uppsägningar. Men att regeringen nu väljer att föreslå extra satsningar på Domstolsverket på 130 miljoner kronor tycker inte Beatrice Ask är konstigt.

– Det finns hos rättsväsendets myndigheter en väldig vilja göra många saker och göra mycket bättre och ha mer av olika saker. Men när man ska göra en budget måste man ändå göra en bedömning av vad man tycker är realistiskt, vad som är nödvändigt och vad som gör att helheten blir bra. Och vi försöker göra en sådan bedömning.

På kritik om att satsningarna har dröjt svarar Beatrice Ask:

– Rättsväsendet har ju fått förstärkningar tidigare också. Men även vi var väl något överraskade över hur snabbt ökad kraft på polisen påverkar verksamheter i övrigt. Det är alltid lätt med facit i hand vad man skulle ha gjort tidigare.

Skrivet av:

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.