Tre på äldreboende riskerar avsked

Tre anställda på det anmälda äldreboendet Bäckagård riskerar avsked. (TT)


Tre anställda på det anmälda äldreboendet Bäckagård i Halmstad riskerar att mista sina jobb till följd av de missförhållanden som avslöjats.

Kommunens hemvårdsförvaltning skriver i ett pressmeddelande att de tre anställda "prövas för arbetsrättsliga åtgärder". Efter förhandlingar med facket står det också klart att totalt tio av den berörda avdelningens 18 anställda omplaceras till andra boenden i kommunen.

Det som avslöjats på en avdelning med 20 platser på Bäckagårds särskilda boende är bland annat att de gamla har lagts för natten redan tidigt på eftermiddagen, inte fått sitta uppe vid dukat bord och äta och inte fått gå på toaletten varje dag. Det ska också ha förekommit kränkande behandling.

– Den anda som rådde är inte acceptabel, sa kommunens medicinskt ansvariga sköterska till TT efter avslöjandena.

Nu har hemvårdsförvaltningen inlett en kartläggning av förhållandena på kommunens övriga särskilda boenden. Bland annat ska det göras oanmälda inspektioner.

På måndag bjuds anhöriga in för att diskutera kvaliteten på omvårdnaden och på onsdag ska Halmstads hemvårdsnämnd ta ställning till ett förslag om en extern utredning av förhållandena på Bäckagård.

TT har förgäves sökt hemvårdschef Lisbet Svensson för en kommentar.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!