Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Bildt skattar inte för barnhjälp

Nyheter | 26/11/2008 10:23

Skatteverket har synpunkter på att Carl Bildt (m) inte betalar skatt. (TT)

Utrikesminister Carl Bildt betalar inte skatt i Sverige för sin barnflicka trots att hon är skriven på familjens adress på Östermalm i Stockholm. I stället betalar familjen skatt och arbetsgivaravgifter i Italien, skriver Aftonbladet.

Barnflickan - en 46-årig kvinna från Ukraina - anställdes ursprungligen för att jobba i Italien där Carl Bildts hustru Anna Maria Corazza Bildt har sin huvudsakliga verksamhet. Nu jobbar hon också delvis i Sverige.

Corazza Bildt säger till tidningen att skälet till att barnflickan är folkbokförd i Sverige är att hon skulle få så mycket rättigheter som möjligt. Dessutom är det revisionsfirman Öhrling Pricewaterhouse Coopers som skött allt pappersarbete kring uppehålls- och arbetstillstånd och deklarationerna för barnflickan.

Men Skatteverkets expert Pia Blank Thörnroos säger till Aftonbladet att huvudregeln är att är man folkbokförd i Sverige så betalar man också skatt här. Enligt familjen Bildt är kvinnan i Sverige mindre än sex månader per år men då borde hon å andra sidan inte vara folkbokförd här, enligt Blank Thörnroos. Men även arbete som utförs i Sverige av bosatta utomlands ska beskattas i Sverige med en särskild inkomstskatt på 25 procent, något som familjen Bildt alltså inte gjort.

Anna Maria Corazza Bildt säger till tidningen att hon litar på att revisionsfirman "tagit hand om hela processen".

– Det är väldigt komplicerade frågor, jag vill vara säker på att det sköts på rätt sätt.

– Men det här överraskar mig. Det här måste jag titta på.

Skrivet av: