Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Risk för sömnbesvär ökar med astma

- 05/10/2008, 23:49 -

Människor som har astma sover mycket oftare sämre och är tröttare på dagen än människor som inte har sjukdomen, enligt en ny stor svensk studie. (TT)

Människor som har astma sover mycket oftare sämre och är tröttare på dagen än människor som inte har sjukdomen.

Det visar en ny svensk studie som omfattar nästan 26 000 slumpmässigt utvalda personer i åldrarna 15-25 år, varav 1 655 med astma, i Uppsala, Umeå, Stockholm och Göteborg, skriver Upsala Nya Tidning på nätet.

Till exempel uppgav 42 procent av dem med astma att de brukar känna sig sömniga under dagen. Motsvarande siffra för dem utan astma var 28 procent.

Att sjukdomen stör andningen är förmodligen den viktigaste förklaringen. Både i den nya och i tidigare studier har vi sett att ju fler astmasymptom en person har, desto större är risken för alla sorters sömnsvårigheter, säger professor Christer Janson vid Akademiska sjukhusets lung- och allergiklinik och huvudansvarig för studien, till tidningen.

Av dem med allvarligast astmasymptom drabbades mer än hälften av ofrivilliga uppvaknanden under natten och kände trötthet under dagen.

Studien presenterades vid den europeiska kongressen i lungmedicin i Berlin på söndagen.

Skrivet av: