Fler kvinnor misshandlas på jobbet

Kvinnor uppger allt oftare att de utsatts för våld på sin arbetsplats. (TT)


Kvinnor uppger allt oftare att de utsatts för våld på sin arbetsplats, enligt en rapport från Brottsförebyggande rådet (Brå). Ökningen, som har skett sedan början av 90-talet, gäller främst kvinnor som jobbar inom vård, omsorg eller skola. Även ensamstående mödrar utsätts allt oftare för våld, enligt offerundersökningar.

Andelen kvinnliga gärningsmän har också blivit fler.

Sett till hela befolkningen har andelen som uppger att de utsatts för misshandel inte ökat, och det har inte heller andelen som får sjukhusvård på grund av misshandel. Däremot har det under de senaste decennierna skett en ökning av polisanmälda misshandelsfall. Enligt Brå kan det bero på att samhället ser allvarligare på våld, snarare än att våldet faktiskt ökat.

Sedan den nya sexualbrottslagen trädde i kraft i april 2005 har även antalen polisanmälda sexbrott ökat med 7 procent fram till och med 2007. Våldtäktsbrotten har ökat mest bland sexualbrotten, medan brottsrubriceringar som sexuellt utnyttjande och sexuellt tvång minskat. Det beror sannolikt på att våldtäktsbegreppet i och med lagändringen blev bredare. 52 procent av sexualbrotten klarades upp, en svag ökning sedan 2005.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!