Dubbelmördare kan utlämnas

Den man som häktats misstänkt för att ha mördat två män i Vallentuna kan komma att ställas inför rätta i Ryssland.


Den 30-årige ryske medborgare som häktats misstänkt för att ha mördat två landsmän i Vallentuna utanför Stockholm i våras kan komma att ställas inför rätta i Ryssland.

De ryska myndigheterna är intresserade att ta över den svenska förundersökningen om morden men bestämmer sig först när de läst igenom hela materialet.

– Vi hoppas inom några veckor kunna förse dem med hela utredningen, säger åklagare Björn Frithiof till TT.

Ser fördelar

Han ser det som en stor fördel om hela målet flyttas över till Ryssland. Förutom att den häktade mannen är rysk medborgare misstänks ytterligare tre andra ryska män för att vara inblandade i morden. Dessa tros ha återvänt till Ryssland.

– Det vore bra och är fullt möjligt att handlägga målet i Ryssland. Det handlar ju om ryska medborgare som begått brott mot ryska medborgare, säger Björn Frithiof.

Han framhåller att medbrottslingarna inte kan utlämnas till Sverige och ställas inför rätta här om de grips i Ryssland. Detta är, enligt åklagaren, ytterligare ett skäl till att låta de ryska myndigheterna ta över hela målet.

Stark bevisning

Utredningen mot 30-åringen är i stort sett klar och åklagaren skulle på tisdagen ha väckt åtal men avvaktar. Han har begärt anstånd två veckor med att väcka åtal men räknar med att åtalet dröjer ännu en tid tills frågan om målet ska flyttas till Ryssland är slutligen avgjord. Han tror att det sker inom några månader.

Bevisningen mot 30-åringen är stark och polisen vet vilka hans medhjälpare är. Åklagaren vill av utredningsskäl inte uttala sig om motivet och om hur offren dödades. Det var den 3 maj som två ryska män hittades ihjälslagna i ett industriområde i Vallentuna. I lokalen fanns även en kraftigt berusad man, den nu häktade mannen. Det tog lång tid för polisen att klarlägga identiteten på såväl 30-åringen som de båda mordoffren.

TT//Anas González Cruz

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Det vill svenskarna helst ha på sig när de begravs

Stockholmsbörsen flyttar – här är nya adressen

Stockholmsbörsen ska flytta. Om ett år ska de 900 anställda byta arbetsplats från Frihamnen till Stockholm City. Det är inte ett problem att lokalerna är mindre eftersom fler jobbar hemifrån sedan pandemin, berättar Nasdaqs pressansvarige, Erik Gruvfors.

Nato överens om luftvärn till Ukraina

Natoländerna har kommit överens om att ge fler luftvärnssystem till Ukraina. Det meddelar Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg, efter ett virtuellt möte med medlemsstaternas försvarsministrar och Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

Malmö: Polisen rapporterar om trafikolycka

"Singelolycka på Agnesfridsvägen.", skriver polisen på sin hemsida.

Umeå: Polisen rapporterar om stöld

"Polisen har hanterat två butiksstölder under eftermiddagen", skriver polisen på sin hemsida.

Italien lägger ned åtal mot hjälporganisationer

Efter en långdragen utredning lägger en italiensk domstol ned anklagelserna mot hjälporganisationerna Läkare utan gränser, Rädda Barnen och den tyska icke-statliga organisationen Jugend Rettet.