Nya lärare kan lämplighetstestas

En ny utredning utesluter inte lämplighetsprov vid intagningen till lärarutbildningen. (TT)


Dagens lärarexamen ska ersättas av två, en som grundlärare och en som ämneslärare.

I en ny utredning utesluts inte att lämplighetsprov i framtiden används vid intagningen till lärarutbildningen.

Kompetensnivån hos den svenska lärarkåren har både kritiserats och diskuterats de senaste åren och regeringen tillsatte sommaren 2007 förra universitetskanslern Sigbrit Franke att leda utredningen En hållbar lärarutbildning.

Utredningen, som överlämnas till högskole- och forskningsminister Lars Leijonborg i dag, framhåller att lärarna måste bli mer specialiserade.

"Professionstillhörigheten ligger inte enbart i att vara lärare, utan att vara lärare med en särskild inriktning på åldersgrupp eller ämne", heter det bland annat. Det som framtidens lärare måste bli bättre på är främst läs-, skriv- och räkneutvecklingen i de första årskurserna och samhälls- och naturvetenskap på högstadiet.

För att nå det målet föreslår Franke att dagens lärarexamen ersätts av två, grundlärarexamen och ämneslärarexamen. Grundlärarutbildningen får fyra inriktningar: förskola, förskoleklass och grundskolans årskurs 1-3, grundskolans årskurs 4-6 och fritidshem. Ämneslärarutbildningen får också fyra inriktningar: allmänna ämnen i grundskolans årskurs 7-9, allmänna ämnen i gymnasieskolan och vuxenutbildningen, yrkesämnen i gymnasieskolan och vuxenutbildningen och praktiska och estetiska ämnen.

Sigbrit Franke rekommenderar att behörighetskraven till lärarutbildningen skärps och hon påpekar att användningen av lämplighetsprov bör undersökas.

De folkpartistiska ministrarna inom skolområdet gjorde närmast vågen av glädje över innehållet i utredningen.

– Redan den första dagen på jobbet som ansvarig för högskolan sade jag att en reformering av lärarutbildningen var en av de absolut viktigaste uppgifterna. Så den här dagen känns som en milstolpe i den processen. Nu skickar vi utredningen på remiss och vi räknar med riksdagsbeslut under 2009, förklarade högskoleminister Lars Leijonborg.

– Vi är väldigt nöjda med det arbete som Sigbrit Franke har gjort, tillade han.

Utbildningsminister Jan Björklund fyllde på:

– Högre krav på lärarutbildningen och högre krav i lärarutbildningen genomsyrar utredningens förslag. Högre krav kommer att ge bättre på kvalitet på lärarkåren i framtiden och det kommer också att ge högre status åt läraryrket.

– Med de här förslagen rensas mycket av flummet från 1985 och 2001 års lärarutbildningsreformer ut och det är naturligtvis bra.

Björklund påpekade särskilt att utredningen vill återinföra lågstadielärarna.

– Nu kommer vi återigen att utbilda lärare som är fokuserade på de första åren och att lära eleverna läsa, skriva och räkna.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!