Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Sefastsson döms för mutbrott

- 04/12/2008, 14:00 -

Den omdebatterade tevejournalisten Trond Sefastsson döms för mutbrott.

Trond Sefastsson fälls för att ha tagit emot pengar av en man för att försöka rentvå en person i ett teveinslag. Han döms av Stockholms tingsrätt till villkorlig dom och dagsböter för bokföringsbrott och mutbrott.

Stefastsson stod åtalad för två fall av grovt mutbrott. I det ena fallet frias Sefastsson, i det andra fälls han - men rätten bedömer att det rör sig om ett mutbrott av normalgraden.

Mutbrottet Sefastsson fälls för rör det fall där tevejournalisten anklagades för att ha tagit emot 406 000 kronor av en man för att försöka rentvå dennes far i ett teveinslag.

I det andra fallet anklagades Sefastsson för att ha begärt pengar av en livstidsdömd fånge för att både granska rättsprocessen mot fången och göra ett teveinslag om hans situation. Själv menar han att det är en del av den "dubbla yrkesrollen" han haft.

– Jag är en kameleont och kanske är det ett brott mot det hedersuppdrag Jan Scherman talade om. Men jag har också blivit ombedd av TV4 att företräda en medarbetare som dömdes för misshandel, en man som nu kan få en ny rättegång. Sedan talar TV4 om att jag sammanblandar mina roller, jag har ju blivit ombedd och avlönad av TV4 för att göra just det.

Trond Sefastsson har arbetat som jurist och journalist åt TV 4:s Kalla Fakta. Han har tidigare fått en livstidsdömd man friad och för teveprogrammen kring det fallet belönades han med Stora Journalistpriset, rapporterar TT.

Skrivet av: