Familj överklagar dom för yxdåd

Fem av familjemedlemmarna i yxmålet i Haparanda överklagar sina domar.


I november inleddes rättegången om försöket att hugga ihjäl en före detta granne med yxa i våras. Den 47-årige mannen fick livshotande skador. Familjen har i drygt 20 år varit inblandad i fejder med grannar i byn. Glåpord och stenar har kastats och misshandel har förekommit.

Samtliga familjemedlemmar som dömts för delaktighet i det uppmärksammade yxdådet i Vojakkala utanför Haparanda har nu överklagat sina domar.

Vojakkala-fejden har tagits upp i massmedierna vid ett flertal tillfällen. SVT:s Uppdrag granskning och TV3:s Insider har uppmärksammat de utdragna konflikterna och kom nära familjen i Vojakkala.

Den 12 december dömde Haparanda tingsrätt två söner till sex års fängelse för medhjälp till försök till mord. Två av familjens döttrar dömdes till åtta respektive sex månaders fängelse för skyddande av brottsling. Den 73-årige fadern dömdes till sex månaders fängelse för skyddande av brottsling.

Alla fem har nu överklagat tingsrättens domar till hovrätten, rapporterar lokala medier.

Ytterligare en son ansågs av tingsrätten varit delaktig i angreppet, men rättspsykiatriker ska undersöka honom innan tingsrätten fastställer om han ska dömas till fängelse eller vård.

Det var de tre nämndemännen som avgjorde målet i tingsrätten. Juristen, rättens ordförande, ansåg dock att det saknades bevisning för fällande domar.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

1 timme sedan

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

1 timme sedan
"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

1 timme sedan
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

2 timmar sedan
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

3 timmar sedan
Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.

Person skjuten under jakt

3 timmar sedan
En person har skjutits i en jaktolycka i Surahammar, rapporterar TV4.