Onsdag 25 Maj
Stockholm

Familj överklagar dom för yxdåd

Fem av familjemedlemmarna i yxmålet i Haparanda överklagar sina domar.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

I november inleddes rättegången om försöket att hugga ihjäl en före detta granne med yxa i våras. Den 47-årige mannen fick livshotande skador. Familjen har i drygt 20 år varit inblandad i fejder med grannar i byn. Glåpord och stenar har kastats och misshandel har förekommit.

Samtliga familjemedlemmar som dömts för delaktighet i det uppmärksammade yxdådet i Vojakkala utanför Haparanda har nu överklagat sina domar.

Vojakkala-fejden har tagits upp i massmedierna vid ett flertal tillfällen. SVT:s Uppdrag granskning och TV3:s Insider har uppmärksammat de utdragna konflikterna och kom nära familjen i Vojakkala.

Den 12 december dömde Haparanda tingsrätt två söner till sex års fängelse för medhjälp till försök till mord. Två av familjens döttrar dömdes till åtta respektive sex månaders fängelse för skyddande av brottsling. Den 73-årige fadern dömdes till sex månaders fängelse för skyddande av brottsling.

Alla fem har nu överklagat tingsrättens domar till hovrätten, rapporterar lokala medier.

Ytterligare en son ansågs av tingsrätten varit delaktig i angreppet, men rättspsykiatriker ska undersöka honom innan tingsrätten fastställer om han ska dömas till fängelse eller vård.

Det var de tre nämndemännen som avgjorde målet i tingsrätten. Juristen, rättens ordförande, ansåg dock att det saknades bevisning för fällande domar.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela