I dag avgörs grannfejden

Den 20 år långa grannfejden i Vojakkala avgörs i dag.


HAPARANDA. I dag avgör Haparanda tingsrätt den 20 år långa grannfejden som pågått i den lilla byn Vojakkala. Grannkonflikten är en av de mest komplicerade i Sverige som började med glåpord och hot och till slut urartade i grovt våld.

Den ena parten i konflikten är en man i 70-årsåldern samt hans fem barn. Familjen bosatte sig i byn utanför Haparanda i mitten på 80-talet. Tre familjer som bott i grannhuset har tvingats flytta på grund av våld, hot och trakasserier.

– Människorna i byn drabbas oerhört hårt av bråken. Många upplever en stor otrygghet, säger Sven-Erik Bucht (s), kommunalråd i Haparanda, enligt SvD.

Fejden har gått så pass långt att ingen vill bo granne med familjen. Konflikten trappades upp ännu mer i maj i år när en 47-årig man överfölls och fick en yxa i huvudet. Han lämnades sedan svårt blödande på marken. Mannen svävade mellan liv och död på grund av omfattande skelettskador i ansiktet och stora blödningar i hjärnan.

47-åringen har i dagarna opererats på nytt, där delar av skallbenet avlägsnades för att om några månader ersättas med en benprotes.

– Han mår väldigt dåligt och bor på hemlig ort på grund av hotbilden. Hans liv kommer aldrig bli som förut och han känner sig i många avseenden som en fånge, säger målsägandebiträdet Marko Tuhkanen, skriver SvD.

Under åren har flera fall av misshandel och brottslighet kunnat kopplas till familjen. Men utredningen har varit svår då det är få vittnen som velat ställa upp. Familjen själva anser att de är förföljda och diskriminerade. Några av familjemedlemmarna har tidigare dömts till rättspsykiatrisk vård.

I dag meddelas domen. I väntan på beslutet har tre bröder från familjen hållits i häkte. Åklagaren yrkade på långa fängelsestraff på sex-åtta år.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!