Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Vojakkalaman erkänner misshandel

- 12/03/2009, 08:52 -

Turbulent dag i hovrätten.

LULEÅ -- Det var stor dramatik i hovrätten på onsdagen under den så kallade Vojakkala-rättegången.

Den 39-årige sonen erände yxdådet med Esa Rano efter att ha blivit utpekad av familjen.

– Jag slog två slag bakifrån med yxan och tre när han låg, sade han.

Erkännandet blev för mycket för familjens 74-årige fader som kollapsade. Han fördes med ilfart till Sunderby sjukhus.

39-åringen har tidigare pekats ut av sin pappa, bror och syster. Själv har han hävdat att han inte ens befann sig i Vojakkala när Esa Rano blev brutalt överfallen.

– Jag såg när Esa Rano kom med sin bil. Jag trodde först bara att han skulle ner på gården för att vända. Då lade jag mig i diket för att kasta sten mot honom när han var på väg från gården, sa 39-åringen.

– Esa Rano stannade och klev ur bilen. Då släppte jag stenarna och sprang iväg till stallväggen och tog en yxa. Jag slog honom först två gånger bakifrån, han föll rakt bakåt, sedan slog jag två eller tre slag när han låg på backen.

I november dömdes bröderna till sex års fängelse för medhjälp till försök till mord i tingsrätten. Två av familjens döttrar dömdes till åtta respektive sex månaders fängelse för skyddande av brottsling. Den 73-årige fadern dömdes till sex månaders fängelse för skyddande av brottsling. Familjen överklagade domen.

Yxattacken mot Esa Rano, förra våren, var kulmen i en 20 år lång grannfejd.

Grannkonflikten började med glåpord och hot och urartade i grovt våld.

Den ena parten i konflikten är en man i 70-årsåldern samt hans fem barn. Familjen bosatte sig i byn utanför Haparanda i mitten på 80-talet. Tre familjer som bott i grannhuset har tvingats flytta på grund av våld, hot och trakasserier.

Under åren har flera fall av misshandel och brottslighet kunnat kopplas till familjen. Men utredningen har varit svår då det är få vittnen som velat ställa upp. Familjen själva anser att de är förföljda och diskriminerade. Några av familjemedlemmarna har tidigare dömts till rättspsykiatrisk vård.

I

Skrivet av: