1 av 2
2 av 2
- Foto: Scanpix

Laglig nätdrog bakom dödsfall

En man i Umeå dog sedan han överdoserat en nätdrog. Mannen, som är i 30-årsåldern, hade fått i sig methylone som påminner om ecstasy.


UMEÅ. De nätdroger som ännu inte hunnit narkotikaklassas skördar liv. En man i Umeå dog i tisdags morse sedan han, enligt uppgifter till Västerbottens-Kuriren, feldoserat methylone. Det är en på kemisk väg framställd drog som påminner om det narkotikaklassade preparatet ecstasy, men som alltså ännu inte förbjudits.

- Det är en drog som förekommer en del, men självklart är mörkertalet stort. Det finns all anledning från vår sida att poängtera att även om den inte är illegal innebär det inte att drogen är ofarlig. Det är fruktansvärt farligt, säger jourhavande förundersökningsledare Mats Bruhn till Västerbottens-Kuriren.

Mannen som var i 30-årsåldern var i en lägenhet på Ersboda i Umeå tillsammans med en annan man. En ambulans var snabbt på plats men det hjälpte inte. De två är missbrukare, kända av polisen.

En källa som VK pratat med menar att männen inte var vana att använda sig av methylone och ska därmed heller inte ha vetat hur man ska dosera. Den döda ska nu obduceras innan polisen vill bekräfta hur mannen dog.

Kamraten i lägenheten togs in till förhör och är misstänkt för ringa narkotikabrott för eget bruk.

Nyheter24 hittar snabbt flera svenska sidor som säljer nätdrogen methylone. Ett gram kostar 300 kronor och 10 gram 2200 kronor. En normaldos är 100-300 milligram. Man snortar eller sväljer drogen.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!