Polisen struntar i invandrarkvinnor

- 09/01/2009, 19:00 -

Polisen klarar inte av att lösa relationsbrott – där offret är invandrare.

Är du en invandrarkvinna som får stryk av din partner? Räkna inte med att polisen klarar av att hjälpa dig till rättvisa.

En ny undersökning visar att huruvida en kvinna uppfattas som svensk eller inte påverkar hur polisen utreder och klarar upp brott i nära relationer.

I fall där kvinnan är av annan etnisk bakgrund än svensk klaras endast 24 procent av fallen upp. Den siffran ligger på 38 procent om den våldsutsatta kvinnan är svensk. Det är en skillnad på 14 procent. Fjorton kvinnor av hundra får stå ut med att deras fall förblir ouppklarade, av den enda anledningen att de är invandrare.

–Skillnaden beror till viss del på sämre polisutredningar och högre beviskrav från åklagarna, säger Fredrik Marklund, utredare på Brottsförebyggande rådet, Brå, som ligger bakom undersökningen, till Polisens tidning.

Rikpolischefen är bekymrad:

– Här finns en brist och vi måste ta reda på vilken orsaken är. Men man ska ha klart för sig att allt som hanteras genom tolk blir svårare att utreda, även om det inte är hela förklaringen, säger Bengt Svenson, Rikspolischef, till Polisens tidning.

2007 gjordes 26 900 anmälningar gällande misshandel mot kvinnor. I 81 procent av fallen är gärningsmannen någon som kvinnan är bekant med.

Skrivet av: