Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Fler handlar på Systembolaget

- 11/01/2009, 17:32 -

Allt fler handlar sitt vin och andra drycker genom det statliga monopolet.

Trenden att allt fler handlar sitt vin och andra drycker genom det statliga monopolet håller i sig.

Men leverantörerna hotar med höjda priser i lågkonjunkturens spår.

– Ett antal leverantörer har aviserat att de vill höja priserna på grund av kronfallet och vi för en dialog med dem. Vi försöker utifrån våra kunders intressen att hålla igen priserna. Det var ju heller inte lika vanligt med prissänkningar under de år kronan var stärkt mot dollarn, säger Lennart Agén, informationschef på Systembolaget.

Leverantörerna kan enligt sina avtal bara ändra säljprisererna till Systembolaget två gånger om året, i april respektive september.

– Det finns ju alternativ som gäller för alla företag, till exempel valutasäkring mot dem man handlar med, säger Lennart Agén.

På måndagen presenteras Systembolagets försäljningsstatistik för 2008 med siffror som fortsätter att peka uppåt, trots att konsumtionen av alkohol inte ökat, enligt en undersökning gjord av Stockholms universitet.

Framförallt i södra Sverige har kunderna kommit tillbaka från privatimporten genom företag eller egenhandel.

– Jag tror man tröttnat på att tura och konstaterat att man inte tjänar så mycket på det. Jag tror också att man är nöjd med vårt utbud och service, säger Lennart Agén.

Skrivet av: