Stockholm

Volvo: Varsel drabbar kvinnor mest

Anställd: Arbetsplatsen berikas när man blandar kön, ålder och bakgrund.


Läs mer

SVERIGE. Volvo Lastvagnar i Umeå har de senaste åren kvoterat in kvinnor för att få en mer jämställd arbetsplats. En bra insats tänkte de. Alldeles för sent tycker facket. För i och med turordningsreglerna är det kvinnorna som åker ut först när företaget nu måste varsla.

– Det här är priset för att sent ska syndaren vakna. Skulle den här processen ha startat för länge sen att målmedvetet försökt bygga upp arbetsplatser med både män och kvinnor så skulle det här inte ha varit någon större fråga, säger Jan-Olov Carlsson, vice ordförande på IF Metall Volvo Lastvagnar.

Före varslen jobbade 350 kvinnor på plats i Umeå vilket var 15 procent av hela arbetskåren. Efter varslen och uppsägningarna på totalt 2 400 personer försvinner hälften av alla kvinnor. För Jan-Olov Carlsson är det viktigt att rädda fler kvinnor kvar på arbetsplatsen ur jämställdhetssynpunkt.

– Vi kräver att företaget tar sitt ansvar och det innebär att de måste ta fram någon form av resurser för att lösa på annat sätt än uppsägningar och det som då gäller är äldreavgångar, säger Jan-Olov Carlsson till Ekot.

Skrivet av:

Senaste nytt

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.