Volvo höjer chefsbonusarna

Aktiespararna: "Tajmingen är katastrofal. De söker konflik".


Mitt under den rådande krisen i fordonsinstrunin höjer AB Volvo sina chefsbonusar.

- Tajmingen är katastrofal, säger aktiespararnas tf vd Günther Mårder till GP.

Volvos styrelse föreslår att den maximala bonusen, rörliga lönen, för 250 ledande chefer höjs från 50 till 60 procent av den fasta lönen för 2009.

Samtidigt höjs den maximala tilldelningen av aktier i aktieprogrammet för koncernens högsta chefer, inklusive koncernchefen.

Förslaget sägs vara förankrat hos de största aktieägarna, men ska formellt förankras på bolagsstämman.

Bonusen är kopplad till rörelseresultat och kassaflöde och betalas ut direkt efter avslutade månader och kvartal, om de uppsatta målen har uppnåtts. Uppnås inte målen betalas ingen rörlig lön ut.

Styrelsens motivering till höjningen av chefernas bonusar är ironiskt nog den varande lågkonjunkturen.

– Den investering vi gjort i våra chefer vill vi behålla för att kunna ha dem i framtiden. Det bli inte mindre viktigt i dåliga tider, snarare tvärtom, Och tre fjärdedelar av vår personal jobbar utomlands, säger Finn Johnsson, ordförande i Volvos ersättningskommitté till GP.

Aktiespararnas tillförordnade vd Günther Mårder menar att tajmingen är katastrofal

– Det är som att man någonstans saknar taktkänsla. När folk tvingas lämna Volvo och aktieägarna får lägre utdelning är det magstarkt att komma med nya chefsbonusar.

På Aktiespararnas kommande stämma kommer de vara "djupt kritiska".

- Jag ser inget annat än att de söker konflikt. Det vet hur mycket det här kommer reta upp både aktieägare och framförallt anställda, säger Mårder till GP.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ruttet påskägg för skattebetalarna: Kommunchef tappade bort miljard

Expert: Större risk för flygkrasch än broras

Brokollapsen i Baltimore har chockat en hel värld. Risken för en liknande händelse i Sverige är nästintill obefintlig, enligt Raied Karoumi, professor i brobyggnad. Risken för att ett flygplan skulle krascha in i Öresundsbron är nog större än en kollision med ett fartyg, säger han.

Soldater från flera länder ska skydda OS i Paris

Flera länder kommer att skicka soldater för att hjälpa Frankrike att säkra OS i Paris, meddelar en representant från det franska försvarsdepartementet.

ICJ beordrar Israel att förhindra svält i Gaza

Internationella domstolen i Haag, ICJ, beordrar Israel att vidta brådskande åtgärder för att förhindra en svältkatastrof på Gazaremsan.

Så går det för nätläkarna Kry, Min Doktor och Doktor24

1 timme sedan
Kry förlorade nästan två miljarder i årstakt. Men bolagets vd kallar det för en "jättebra position" i sitt pressmeddelande. Och sedan dess har det vänt uppåt, säger man. Flera konkurrenter har också goda nyheter. Nyheter24 har tittat närmare på nätläkarna.

Fler döms för påskupploppen i Malmö

1 timme sedan
Ytterligare sex personer döms för inblandning i påskupploppen 2022, rapporterar P4 Malmöhus.