Tisdag 27 Sep
Stockholm

Bonusmiljoner regnar över Volvos vd

Leif Johansson får 18 miljoner kronor när krisdrabbade Volvo massvarslar.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

I valet mellan arbetarna på golvet och Volvoledningen, väljer Volvocheferna sig själva. Samtidigt som krisdrabbade biljätten varslar tusentals medarbetare i hela Sverige får Volvos vd Leif Johansson miljonbonus för finanskrisåret 2008. Totalt handlar det om 18 miljoner kronor som går till Johansson. Vilket motsvarar ungefär 80 årslöner för den vanliga knegaren vid rullbandet.

Samtidigt varslar Volvo ytterligare 1 620 personer i Sverige: 1 020 på Volvo Lastvagnar och 600 på Powertrain. Tillsammans med de övriga varsel som lagts sedan hösten 2008 riskerar 5 690 att få sparken från biljätten. Surt sa räven.

Kris för Volvo, men inte för cheferna

Men kristiderna är ingenting som Volvos ledning känner av. Till skillnad från SAS, som skär i chefernas löner och bonusar under kristider, skördar Volvocheferna nya ekonomiska framgångar. Snart väntas Volvo presentera en storvinst för 2008. Rörelseresultatet för 2008 beräknas bli 31,9 miljarder kronor, vilket kan jämföras med 34,3 miljarder kronor 2007. Nettovinsten väntas falla från 14,9 miljarder till 13 miljarder kronor, enligt databasen Factsets siffror som Veckans Affärer tagit del av.

Johansson kan fortsätta sitt lyxliv

Vinsterna gör att Volvochefen Leif Johansson kan dra på smilbanden när bonusarna betalas ut i maj. Han och den övriga ledningsgruppen, som deltar i ett ytterst förmånligt incitamentsprogram, behöver inte gå ner i lön när bolaget står inför industrins brant.

I programmet betalas den kortsiktiga delen årligen ut som en rörlig kontantersättning vid sidan om direktörernas fasta lön. Den får högst uppgå till 65 procent av den fasta lönen, och under 2007 uppgick den till 40 procent, vilket gav Johansson 4,8 miljoner kronor i bonus. Totalt fick Johansson 21,7 miljoner kronor i ersättningar, vilket var en ökning med 14 procent jämfört med 2006.

Pengaregnet kommer under våren

Våren 2009 blir dock inte lika välbetald som året innan, men ändå välsmakande med tanke på finanskrisen och Volvos stora omställningsproblem. Med en fast lön på 11,8 miljoner kronor, justerade rörlig lön på 4,2 miljoner kronor, samt tilldelade aktier värda 2,8 miljoner, kommer Johansson att dra in 18,8 miljoner kronor till hushållet för 2008 års vinster.

Det kan jämföras med cheferna för de amerikanska biljättarna som innan nyår gick ut med att de arbetar för åtta kronor i årslön under 2009. Inklusive bonus.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.