Svensk gripen för mångmiljonkupp

En 23-årig svensk har gripits i Stockholm misstänkt för inblandning i mångmiljonrånet mot värdetransportföretaget Loomis i Köpenhamn den 1 april.


KÖPENHAMN. En 23-årig svensk greps odramatiskt på onsdagen i Stockholm misstänkt för inblandning i mångmiljonrånet mot värdetransportföretaget Loomis i Köpenhamn den 1 april.

I månader har Köpenhamnspolisen haft utredare stationerade i Sverige för att koordinera samarbetet med svensk polis.

Det här är ett stort genombrott. Men det är långtifrån avslutat ännu. Spaningarna fortsätter både i Danmark och Sverige, säger polisinspektör Bent Isager Nielsen.

Gripandet är det första i fallet men rånarna var många. De slog till mot Loomis värdecentral i Glostrup i utkanten av Köpenhamn den 1 april och försvann med 62 miljoner danska kronor. Det största rånet hittills i Danmark.

Kuppen var noga planerad. Rånarna körde med ett tungt fordon genom väggen till värdetransportföretaget och rusade sedan ut med automatvapen och gevär. De tog säckar fulla med pengar och försvann sedan omedelbart i flera mörka bilar med utländska registreringsskyltar.

De spred ut så kallade fotanglar så att polisens fordon punkterades när de kom till platsen. De lämnade också ett stort bombliknande föremål vid Glostrups pendeltågsstation.

Fyra och en halv månad senare, den 10 augusti, genomfördes en nästan identisk kupp mot företaget Dansk Värdehantering i närliggande Bröndby. Den gången kom gärningsmännen över 60 miljoner danska kronor.

När det gäller det rånet har polisen haft större framgång. Fem personer sitter häktade misstänkta för kuppen. Även detta rån har en svensk anknytning. Fyra av de häktade är svenska medborgare medan den femte är en 40-årig dansk med ett långt brottsregister. Inga människor kom till fysisk skada vid rånen.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

SCB: Fler kvinnor och unga arbetslösa

SBAB sänker rörlig boränta – höjer bundet

Statliga banken SBAB sänker tremånadersräntan med 0,10 procentenheter. Därmed hamnar den så kallade listräntan på 4,92 procent.

Ekonomens varning för nya bedrägeritypen: "Spelar på rädslan"

Antalet bedrägerier ökar rejält. Nu har en relativt ny form av bedrägeri blivit allt vanligare, något sparekonomen Frida Bratt varnar privatpersoner för.

Assa Abloy ökar vinsten

Låskoncernen Assa Abloy gjorde en rörelsevinst, justerad för engångsposter, på 5,4 miljarder kronor för första kvartalet. Det var en ökning med fem procent jämfört med samma period i fjol.

Många trafikolyckor under morgonen: "Ishalka"

En rad olyckor har inträffat i Västra Götaland under onsdagsmorgonen, efter att svår halka ställt till det i trafiken.

Så tjänar du pengar på att ladda bilen

Pausa laddningen av elbilen – och tjäna en tusenlapp. Flera aktörer på elmarknaden har gått ihop för att få elbilsägarna att bidra till ett stabilare elnät.