Stockholm

Varning för svår halka

Is och snö väntas ställa till det i trafiken under onsdagen.


Läs mer

Is och snö väntas ställa till det i trafiken under onsdagen. Halkvarningar har utfärdas för stora delar av landet.

Redan på tisdagskvällen slog halkan till i bland annat Stockholms län och på Gotland.

– Luften är fuktig och marken är kall så det blir is fläckvis. Det ser ut som vanlig asfalt men det är otroligt halt, säger Björn Tannfelt, länsvakthavande polisbefäl på Gotland, där man hade flera avåkningar.

Även i Stockholm har man haft flera avåkningar på vägar som beskrivs som "jättehala". Avåkningarna ska ha börjat vid 22-tiden på kvällen. Vid trafikplats Saltskog i Södertälje har en lastbil fått sladd och blockerar vägen vid påfarten från E 20 till E 4.

Polisen har inga uppgifter om allvarliga personskador.

Men redan på tisdagseftermiddagen ställde halkan till det, då främst i landets södra delar. Exempelvis fick Skånepolisen under loppet av bara några timmar larm om drygt 15 trafikolyckor.

Under kvällen tycktes först Sörmland vara värst drabbat.

– Det är grymt halt i de södra delarna av Sörmland. Bilister ringer hit och säger att de kör 40-50 kilometer i timmen för att hålla sig på vägen, sade Tobias Jöhnemark, länsvakthavande polisbefäl i Eskilstuna.

Till de fordon som gick av vägen hörde två lastbilar. Den ena orsakade köer i trafiken på E 4 i norrgående riktning vid Nyköping sedan den ställt sig tvärs över vägbanan.

Och Vägverkets och SMHI:s halkprognos för onsdagen lovar ingen bättring. I hela östra halvan av Sverige, från Skåne upp till norra Uppland, varnas för ishalka som under dagen rör sig västerut för att framåt kvällen nå västkusten. Från Västernorrland och upp över i stort sett resten av landet varnas i stället för lokal snöhalka.

Temperaturerna väntas ligga på mellan minus åtta i norr och några plusgrader i söder.

Skrivet av:

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.