Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Tvångsomhänderta gravida som super

Nyheter | 21/01/2009 19:07

"De riskerar ju att skada barnet."

Ska man tvångsomhänderta gravida kvinnor som missbrukar alkohol? Den frågan är för tillfället under utredning på uppdrag av folkhälsominister Maria Larsson.

Intervjuer som har utförts på mödravårdscentraler med 5 000 svenska gravida kvinnor visar att mindre än var tionde gravid kvinna, eller åtta procent, dricker alkohol under graviditeten. Det är en rejäl minskning sedan 2004 då 30 procent uppgav att de konsumerat alkohol någon gång under graviditeten.

Till SVT:s Rapport säger folkhälsominister Maria Larson (kd) att nedgången är fantastisk och att det är under utredning huruvida gravida kvinnor som vägrar sluta dricka alkohol ska kunna tvångsomhändertas.

Nyheter24 har talat med Niclas Thorselius, Maria Larssons pressekreterare:

Stämmer det att Maria Larsson vill tvångsomhänderta gravida kvinnor som dricker alkohol?

– Det är en fråga som är under utredning med förhoppningen om att vi ska kunna komma fram till ett svar under den här mandatperioden. Inga beslut är tagna ännu.

Hur mycket alkohol ska en gravid kvinna få dricka utan att riskera att tvångsomhändertas?

– Det handlar om kvinnor med alkoholproblem som är gravida och inte går med på att sluta dricka. Om de inte svarar på annan vård och vägrar sluta så riskerar de ju att skada barnet, säger Niclas Thorselius.

Det är sannerligen inga lätta frågor som utredningen satt sig att söka svar på. I vilket skede av graviditeten ska en kvinna kunna omhändertas? Var går gränsen för missbruk som kan vara skadligt för barnet (en del experter menar att ett glas vin vid fel tillfälle kan räcka för fosterskador)? Hur länge ska en alkoholmissbrukande gravid kvinna kunna hållas tvångsomhändertagen?

Vad tycker du? Diskutera i kommentartråden nedan.

Skrivet av: