Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Folkpartiet stöder förslag om tvångsvård

Nyheter | 02/06/2009 16:25

Isobel Hadley-Kamptz: "Principiellt och praktiskt ondskefullt".

Folkhälsoministern och kristdemokraten Maria Larsson vill tvångsvårda gravida kvinnor som missbrukar alkohol eller narkotika. Det innebär att ofödda barn får juridisk status. Och enligt kritiker till förslaget ställer det hela aborträtten på spel. "Lagen tillskriver foster rättigheter och sätter dem framför kvinnornas", skriver Expressen (ob. liberal) i en huvudledare häromdagen.

Men nu träder gamla förkämpar för kvinnans rätt att välja, folkpartisterna Birgitta Ohlsson och Barbro Westerholm, fram till stöd för sina kristdemokratiska regeringskolleger.

Livets ord-anknutna och abortkritiska föreningen Ja till livet välkomnar också beskedet.

– Förslaget är rimligt. Det handlar om ofödda individers hälsa, kontra kvinnors hälsa, och det är en svår etisk balansgång. Men i det här fallet måste barnets hälsa går före. Vi stöder förslaget, säger Barbro Westerholm, folkpartistisk riksdagsledamot och ledamot i Statens medicinsk-etiska råd, till Nyheter24.

Den 26 maj föreslog socialdepartementet en lagändring i "lagen om vård av missbrukare i vissa fall". Gravida kvinnor, som missbrukar alkohol, narkotika eller lösningsmedel, ska kunna omhändertas för tvångsvård om ofödda barn löper påtaglig risk att skadas av missbruket.

Isobel Hadley-Kamptz, frilansskribent och författare som skrivit en bok om sin egen abort, menar att förslaget både principiellt och praktiskt är "ondskefullt", och att det är ett plakatförslag med syfte att komma åt aborträtten indirekt.

–Här slår Maria Larsson fast att gravida kvinnors kroppar inte är deras egna, utan statens. Det här är ett sätt att komma åt aborträtten från sidan, säger hon.

För det andra kommer förslaget inte att hjälpa, tror Hadley-Kamptz. Och för det tredje finns redan möjligheter att komma tillrätta med problemet.

– Gravida kvinnor kan redan i dag bli omhändertagna genom lagen om vård av missbrukare i vissa fall, LVM. Det händer en handfull personer varje år. Men allmänt går det ganska dåligt vid tvångsvård, då många saknar motivation. Faktum är dock att gravida kvinnor som grupp tillhör de mest motiverade att sluta med missbruk, säger Isobel Hadley-Kamptz till Nyheter24.

Hon ser också ett problem med att det är svårt för missbrukare att få vård på frivillig basis. Det håller Barbro Westerholm med om, men menar också att LVM till att börja med inte tillämpas tillräckligt.

– Det är också ett problem, och det måste man lösa parallellt. Men vi kan inte vänta längre på att frivilliga insatser ska komma till. Det är bråttom, säger Westerholm.

Abortkritiska föreningen Ja till livet stöder socialdepartementets förslag och välkomnar folkpartiets stöd. Men avfärdar att förslaget är ett sätt att komma åt aborträtten.

– Nej, det tycker jag inte. Det primära här är att skydda det ofödda barnet. Och lagen om vård av missbrukare gränsar inte på samma sätt till tvångsvård som det här förslaget, säger Gunilla Gomér, ordförande, Ja till livet, till Nyheter24.

– Lagändringen innebär att ofödda ska kunna skyddas genom att modern får vård även om hon inte klarar av att begära vården själv. Sedan är det ett stort problem att det finns brister i den frivilliga vården. Men förslaget står inte i motsats till det, säger Gomér.

Partitoppen Birgitta Ohlsson (fp) förstår kritikerna, men har inga problem med att en gravid kvinna i åttonde månaden som halsar alkohol eller brukar narkotika omhändertas för vård.

–Det är klart att det knyter sig i magen när man hör ord som tvångsvård. I grunden tycker jag att all vård ska vara frivillig. Det är då det brukar fungera bäst. Vi har inte fri abort i exempelvis nionde månaden. Jag tillhör väl inte dem som ivrar för det här förslaget, men jag har inga problem med det, säger hon till Nyheter24.

Skrivet av: