Blått kort ska ge jobb i EU

Med motsvarigheten till USA:s "green card" ska invandrare jobba legalt i EU.


EU vill ta ett mer samlat grepp på invandring genom att lansera en "migrationspakt".

Den illegala invandringen ska bekämpas, samtidigt som invandring av välutbildade välkomnas.

Den så kallade pakten är ett av huvudnumren för Frankrike, som håller i EU:s ordförandeklubba under hösten. Den innehåller inga nya, skarpa förslag, utan anger mer riktningen för den framtida invandrings- och asylpolitiken.

Kritiken har dock varit hård från olika organisationer som fruktar ett mer främlingsovänligt Europa.

Sveriges migrationsminister Tobias Billström (m) anser att tonfallet i pakten blivit bättre under förhandlingarnas gång.

- Nu betonas i större utsträckning de positiva effekterna av invandring, till exempel för tillväxt och välfärd, än vad som var fallet i de ursprungliga texterna, säger Billström efter det att EU:s 27 migrationsministrar godkänt pakten.

Där finns avsnitt om gränskontroller, återsändande av illegala invandrare, motstånd mot masslegalisering av papperslösa och vikten av att se till medlemsländernas behov av arbetskraft.

Migrationsministrarna vill också införa ett "blått kort" för högkvalificerad arbetskraft, med inspiration från USA:s system med grönt kort. EU-länderna kommer att ha stort behov av arbetskraft framöver och de egna befolkningarna lär inte räcka till.

Den svenska regeringen tycker inte om att EU enbart vill underlätta för välutbildade. Det tycker vi från svensk sida är en överloppsgärning, säger Billström.Beslut i oktober EU kommer att behöva personal på alla nivåer den närmaste tiden, inte bara människor som har akademisk utbildning.

De nya reglerna för arbetskraftsinvandring som är på gång i Sverige gör ingen skillnad på låg- och högutbildad utan utgår från företagens behov av arbetskraft. För att räknas som högkvalificerad ska personen i fråga ha en akademisk examen och erbjudas en lön som är 1,5 gånger högre än genomsnittslönen.

Men om kortinnehavaren vill flytta till ett annat EU-land måste ansökningsproceduren göras om. Tanken är att EU:s 27 stats- och regeringschefer ska ge sin välsignelse till pakten på sitt toppmöte i mitten av oktober.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!