Röken som lagt sig över Moskva påminner om röken från en lägereld, fast tjockare och intensivare.
1 av 4
Röken som lagt sig över Moskva påminner om röken från en lägereld, fast tjockare och intensivare. - Foto: Alexander Zemlianichenko/AP/Scanpix
Myndigheterna har fått mycket kritik för hur de hanterar bränderna. Här försöker en brandman släcka elden.
2 av 4
Myndigheterna har fått mycket kritik för hur de hanterar bränderna. Här försöker en brandman släcka elden. - Foto: STR/AP/Scanpix
Moskvas skyline går knappt att utskilja genom röken.
3 av 4
Moskvas skyline går knappt att utskilja genom röken. - Foto: Alexander Zemlianichenko/AP/Scanpix
Människor tvingas bära ansiktsskydd, och i vissa fall gasmask, för att stå ut.
4 av 4
Människor tvingas bära ansiktsskydd, och i vissa fall gasmask, för att stå ut. - Foto: Sergey Ponomarev/AP/Scanpix

Röken tjocknar – risk för radioaktiv spridning

På söndagen härjade 830 skogsbränder i Ryssland och Moskvaområdet är täckt av en tät rök. Nu hotar bränderna att sprida radioaktiviteten som finns i växterna runt Tjernobyl.


MOSKVA. Röken utgör tillsammans med den 40-gradiga hettan en humanitär katastrof.

Michail Prosianikova, 22, studerar medicin i Moskva. Hans familjemedlemmar har tvingats bära gasmask för att stå ut med röken.

– Det svåraste är all rök. Den gör att det är svårt att andas, svårt att gå ut på gatan, svårt att anstränga sig fysiskt - och hela tiden svider ögonen, säger han enligt Expressen.

Minst 52 människor har dött  och 2 000 har blivit hemlösa. Bara i Moskvaområdet rasade det under söndagen 42 bränder och människor uppmanas att hålla sig inomhus.

– Alla temperaturrekord har blivit slagna, vårt land har aldrig sett något liknande, och vi har helt enkelt ingen erfarenhet av att arbeta under sådana här förhållanden, sa Jurij Besedin vid den lokala katastrofbekämpningsmyndigheten i Moskva enligt Expressen.

Risk för radioaktiv spridning

Nu närmar sig bränderna Tjernobyl. Sergej Sjojgu, minister för katastrofsituationer, har varnat för ett radioaktivt hot.

– Om en brand uppstår kan de radioaktiva partiklarna flyga iväg med elden och ett nytt förorenat område kan uppstå, säger han enligt Expressen.

Men Svenska strålsäkerhetsmyndigheten (SSM) håller koll på bränderna och tror ännu inte att det finns någon fara för Sverige, skriver Expressen.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!