Polisen vill använda elpistol

Vill dessutom ha insyn i register för psyksjuka.


TRELLEBORG. Polisen sköt en 57-årig man till döds i natt. Instatsstyrkan åkte ut på ett larm och när de öppnade dörren till mannens stuga ska han ha rusat emot dem med knivar i händerna. De avlossade tre skott. Han avled omedelbart.

Enligt uppgifter ska 57-åringen ha varit psykiskt störd. Nu vill polisen få större insyn i register över folk som lider av liknande sjukdomar. På så sätt skulle de kunna förbereda sig bättre hävdar Polisförbundets ordförande Jan Karlsen.

– Det behövs i varje fall en lagändring så att vi har tillgång till alla register när det gäller den här typen av människor som har den här sjukdomsbilden som man beskriver här, säger Karlsen till Ekot.

Dessutom anser Jan Karlsen att poliserna ska kunna få tillgång till elpistoler. 2005 sa polisens etiska råd att svenska poliser inte skulle ha några sådana vapen. Enligt Per Engström, sektionschef på Rikspolisens polisavdelning, är det i nuläget inte aktuellt med att införa elpistoler.

Se hur en elpistol fungerar

Klipp: En polis i USA använder elpistol utan omdöme

Skrivet av:

Relaterat
Senaste nytt

Tiotusentals demonstrerade mot polisvåld

Världens äldsta träbygge hittat i Zambia

En 476 000 år gammal träkonstruktion har grävts fram i Zambia, rapporterar SVT Nyheter. Träkonstruktionen är den äldsta som hittills har hittats.

Sis-chefer tagna ur tjänst efter intervjuer

1 timme sedan
Två centrala chefer för Statens institutionsstyrelse (Sis) har tagits ur tjänst och anmälts till Statens ansvarsnämnd (San), rapporterar SVT Nyheter.

Sågverk övertänt i Nora – räddningstjänsten på plats

1 timme sedan
Det gamla sågverket vid Dammsjön i Nora kommun i Västmanland brinner. Byggnaden är helt övertänd och räddningstjänsten kommer att låta den brinna ner.

Över 30 döda efter explosion på bränsledepå i Benin

1 timme sedan
Minst 34 människor har dödats i Benin i samband med att en olaglig bränsledepå exploderat i landets södra del, nära gränsen mot Nigeria.

Duda: Spannmålstvisten är liten

1 timme sedan
Polens president Andrzej Duda beskriver tvisten om ukrainsk spannmålsimport till Polen som liten, rapporterar polska nyhetsbyrån PAP. Enligt presidenten kommer det inte att allvarligt skada bilaterala relationer.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.