Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Mordbrand mot nattklubb i Nyköping

Nyheter | 26/01/2009 15:35

"Gärningsmännen tog sig in genom taket."

Nattklubben Blue Moon Bar i centrala Nyköping förstördes vid ett brandattentat på måndagsmorgonen. För fjärde gången.

–Vi har ännu inte hunnit se hur skadorna ser ut men det är klart att det är stora skador, säger kommissarie Bengt Jansson vid Nyköpingspolisen till Södermalands Nyheter.

Räddningstjänsten larmades strax efter klockan åtta på på måndagsmorgonen om att det brann i fastigheten Västra Kvarngatan 28 där krogen Blue Moon Bar är inrymd.

Kraftig rök välde ut från taket på huset och brandmännen hade stora svårigheter att ta sig in i själva byggnaden. De boende i några lägenheter i samma fastighet och i ett hus intill evakuerades.

–Rökutvecklingen var ännu vid lunchtid kraftig men bestod då mest av vattenånga och är inte särskilt farlig, enligt informatören Per Wikberg.

Ingen människa skadades.

Luktade bensin

Först efter drygt fem timmar hade räddningstjänsten branden under kontroll.

–Det har främst brunnit på andra våningen och på vinden, som är helt förstörda. Den nedre våningen är intakt men har vattenskador, fortsätter Per Wikberg som även tillägger att två personbilar fått sina bränsleledningar avskurna och bensin har runnit ut. Bilarna har även fått sina däck avskurna.

Det är ännu oklart om detta har något samband med branden på Blue Moon Bar, skriver Södermalands Nyheter.

Han berättar att brandmännen kände stark bensinlukt när de tog sig in i restaurangen på bottenvåningen. Det brann också på olika ställen i byggnaden.

Polisen tror att förövarna tagit sig in i huset från taket. En dryg halvtimme innan brandlarmet gick hade en mörkklädd man setts på taket.

–Det finns vissa skador som tyder på att gärningsmännen tagit sig in genom taket, säger Bengt Jansson.

Lägenheter evakuerades

Tre lägenheter på Västra Kvarngatan evakuerades på grund av branden. Men även andra lägenheter drabbades av branden. Röken nästlade sig in i lägenheterna och orsakad obehag för flera hyresgäster i området. Kommunen upprättade därför en samlingsplats för de som inte kunde vara kvar i sina lägenheter.

–Hit kan man komma och få värma sig. Några har redan kommit, sade Lisa Ellwyn på församlingshemmet

Hotades i brev

Attentatet var det fjärde mot restaurangen sedan den öppnades i november förra året.

Senast det hände var den 9 januari då flera personer som bar en bensindunk försökte slå sönder en fönsterruta. Attentatet fullbordades dock aldrig.

I samband med att restaurangen öppnades fick ägarna ta emot ett anonymt hotbrev. Av innehållet framgick klart att avsändaren inte ville att krogen skulle öppna.

Några dagar efter jul hällde några gäster ut bensin på golvet i Blue Moon Bar och tände på men personalen kunde snabbt släcka elden.

Polisen vet inte vilka förövarna är och vilket motiv de haft för att bränna ner krogen, men tror att det är samma personer som ligger bakom hotbrevet och attentaten.

Skrivet av: