Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Förslag om vård för våldtäktsdömda

Nyheter | 27/01/2009 05:35

"Det handlar om tuffare tag."

Våldtäktsmän bör förutom fängelse dömas till vård. Det anser riksdagsmannen Mats G Nilsson (M) som vill att frågan tas upp i den pågående utvärderingen av sexualbrottslagen, skriver Svenska Dagbladet.

– Det handlar om tuffare tag. Idag kan man bara dömas till vård om man kan slå fast att gärningsmannen oavsett brott lider av en psykisk störning. Men jag menar att man även ska kunna dömas till vård när man förgripit sig sexuellt på en annan människa. Det är ett sjukt beteende, säger Mats G Nilsson till Svenska Dagbladet.

Mats G Nilsson föreslår i en egen rapport till justitieminister Beatrice Ask att en våldtäktsman alltid ska dömas till vård och att tvångsvården ska fortsätta till dess att en läkare skrivit ett friskintyg.

Beatrice Ask vill ännu inte kommentera förslaget. Det gör däremot professor Madeleine Leijonhufvud, som bland annat utrett lagskyddet för den sexuella integriteten.

– Att göra vården obligatorisk och att den ska avslutas med ett friskintyg är en rimlig väg att gå, säger hon till tidningen.

Skrivet av: