Reinfeldt viker sig för Björklund

Statsminister Fredrik Reinfeldt flaggar för höjda försvarsanslag redan i höst.


Försvarsbråket får statsminister Fredrik Reinfeldt (m) att öppna upp för ökade försvaranslag. Redan i höst kan bidragen öka, och därmed ger Reinfeldt efter för folkpartiledaren Jan Björklunds krav.

Medan försvarsminister Sten Tolgfors (m) har duckat i frågan och vägrat kommentera försvarets framtid och medarbetareundersökningen från försvarsdepartementet där Tolgfors får bottenbetyg, spekulerar statsministern i hur den kommande budgetstriden kan se ut.

– För innevarande år finns en budgetöverenskommelse som gäller. Sen kan man föra en ny diskussion i höst. Men det här handlar om ett försvar som är på några års sikt och det är klart att vi också måste diskutera vilka resurser det kommer att kräva, och också var utgiftsminskningar kan göras. Regeringen har ju genomfört en genomlysning av materialsidan som inte var populär, men som jag kan säga efter att ha gått igenom detta mycket noggrant var högst motiverad och väldigt bra att vi gjorde, säger Fredrik Reinfeldt till Politikerbloggen.

Tidigare krävde Björklund under försvarskonferensen Folk och försvar i Sälen höjda budgetanslag för att försvaret ska kunna klara av sina uppgifter. Nu svarar Reinfeldt på Björklunds utspel och utesluter inte höjda anslag.

– Jag får tolka det som att han framöver kommer att föra fram budgetäskanden riktade mot försvarsmakten. Det är fullt möjligt att göra. Jag kommer kanske att satsa mera på rättsväsende och sjukvård, men man får tycka olika. Däremot är vi ense om inriktningen nu och den proposition som i närtid kommer, säger Reinfeldt till Politikerbloggen.

Han ser en budgetstrid framför sig där moderaterna kommer att slåss för att mer pengar går till välfärden, där folkpartiet slåss för försvaret och kristdemokraterna och centern förmodligen gör andra prioriteringar.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Polisen i Motala rapporterar om trafikolycka

Förtroendet för regeringen ökar

Väljarnas förtroende för regeringen ökar, enligt en GP/Novusmätning. I mars svarade 35 procent att de har ganska eller mycket stort förtroende för regeringen. I januari var siffran 28 procent.

Spikas upp på kors – för att fira påsk

Filippinske Ruben Enaje har låtit sig korsfästas under årets långfredag – för 35:e gången. Inför korsfästelsen uppgav han att han planerade att ägna sina böner under traditionen till fred i Ukraina, i Gaza och det omtvistade Sydkinesiska havet.

Återupptar miljonstöd till Ibn Rushd – M rasar

Det rödgröna styret i Stockholm har beslutat att betala ut fyra miljoner till det kritiserade studieförbundet Ibn Rushd. Folkbildningsrådet ser inga hinder att stötta organisationen. Men Moderaterna i staden rasar.

45 omkom i bussolycka – ett barn hittat vid liv

Minst 45 människor har omkommit i en bussolycka i Sydafrika. Bussen körde av en bro på ett bergspass under torsdagen, störtade 50 meter ned i en ravin och fattade sedan eld.

Kosttillskott återkallades – flera döda

Flera dödsfall och ett hundratal sjukdomsfall i Japan kopplas till ett kosttillskott – ett rött ris – som nyligen har kallats tillbaka från butikerna.