Måndag 5 Dec
Stockholm

Reinfeldt viker sig för Björklund

Statsminister Fredrik Reinfeldt flaggar för höjda försvarsanslag redan i höst.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Försvarsbråket får statsminister Fredrik Reinfeldt (m) att öppna upp för ökade försvaranslag. Redan i höst kan bidragen öka, och därmed ger Reinfeldt efter för folkpartiledaren Jan Björklunds krav.

Medan försvarsminister Sten Tolgfors (m) har duckat i frågan och vägrat kommentera försvarets framtid och medarbetareundersökningen från försvarsdepartementet där Tolgfors får bottenbetyg, spekulerar statsministern i hur den kommande budgetstriden kan se ut.

– För innevarande år finns en budgetöverenskommelse som gäller. Sen kan man föra en ny diskussion i höst. Men det här handlar om ett försvar som är på några års sikt och det är klart att vi också måste diskutera vilka resurser det kommer att kräva, och också var utgiftsminskningar kan göras. Regeringen har ju genomfört en genomlysning av materialsidan som inte var populär, men som jag kan säga efter att ha gått igenom detta mycket noggrant var högst motiverad och väldigt bra att vi gjorde, säger Fredrik Reinfeldt till Politikerbloggen.

Tidigare krävde Björklund under försvarskonferensen Folk och försvar i Sälen höjda budgetanslag för att försvaret ska kunna klara av sina uppgifter. Nu svarar Reinfeldt på Björklunds utspel och utesluter inte höjda anslag.

– Jag får tolka det som att han framöver kommer att föra fram budgetäskanden riktade mot försvarsmakten. Det är fullt möjligt att göra. Jag kommer kanske att satsa mera på rättsväsende och sjukvård, men man får tycka olika. Däremot är vi ense om inriktningen nu och den proposition som i närtid kommer, säger Reinfeldt till Politikerbloggen.

Han ser en budgetstrid framför sig där moderaterna kommer att slåss för att mer pengar går till välfärden, där folkpartiet slåss för försvaret och kristdemokraterna och centern förmodligen gör andra prioriteringar.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.