Reinfeldt viker sig för Björklund

Statsminister Fredrik Reinfeldt flaggar för höjda försvarsanslag redan i höst.


Försvarsbråket får statsminister Fredrik Reinfeldt (m) att öppna upp för ökade försvaranslag. Redan i höst kan bidragen öka, och därmed ger Reinfeldt efter för folkpartiledaren Jan Björklunds krav.

Medan försvarsminister Sten Tolgfors (m) har duckat i frågan och vägrat kommentera försvarets framtid och medarbetareundersökningen från försvarsdepartementet där Tolgfors får bottenbetyg, spekulerar statsministern i hur den kommande budgetstriden kan se ut.

– För innevarande år finns en budgetöverenskommelse som gäller. Sen kan man föra en ny diskussion i höst. Men det här handlar om ett försvar som är på några års sikt och det är klart att vi också måste diskutera vilka resurser det kommer att kräva, och också var utgiftsminskningar kan göras. Regeringen har ju genomfört en genomlysning av materialsidan som inte var populär, men som jag kan säga efter att ha gått igenom detta mycket noggrant var högst motiverad och väldigt bra att vi gjorde, säger Fredrik Reinfeldt till Politikerbloggen.

Tidigare krävde Björklund under försvarskonferensen Folk och försvar i Sälen höjda budgetanslag för att försvaret ska kunna klara av sina uppgifter. Nu svarar Reinfeldt på Björklunds utspel och utesluter inte höjda anslag.

– Jag får tolka det som att han framöver kommer att föra fram budgetäskanden riktade mot försvarsmakten. Det är fullt möjligt att göra. Jag kommer kanske att satsa mera på rättsväsende och sjukvård, men man får tycka olika. Däremot är vi ense om inriktningen nu och den proposition som i närtid kommer, säger Reinfeldt till Politikerbloggen.

Han ser en budgetstrid framför sig där moderaterna kommer att slåss för att mer pengar går till välfärden, där folkpartiet slåss för försvaret och kristdemokraterna och centern förmodligen gör andra prioriteringar.

Skrivet av:

Senaste nytt

Detonation på Lidingö – en skadad

Tre knivskadade i Skellefteå

Tre män i 20-årsåldern har förts till sjukhus efter att ha blivit skurna, förmodligen med en kniv, i Skellefteå. Polisen har gripit en misstänkt, en man i samma ålder som de skadade.

Gäng försöker ta kontroll över flygplats i Haiti

Tungt beväpnade gäng öppnade på måndagen eld mot polis och soldater i ett försök att ta kontroll över Haitis största flygplats, Toussaint Louvertures, som stängdes till följd av händelserna.

Blandat på Asiens börser

Utvecklingen på de ledande börserna i Asien var blandad i förmiddagshandeln på tisdagen.

Miljardstämning mot Elon Musk

Flera tidigare ex-toppchefer på Twitter stämmer Elon Musk för uteblivna ersättningar och avgångsvederlag på 128 miljoner dollar, motsvarande 1,3 miljarder kronor. Det rapporterar CNBC.

Tillväxtmål på fem procent för Kina

1 timme sedan
Kina siktar på en tillväxt på omkring fem procent för 2024, meddelar regimen vid årets nationella folkkongress som inleddes på tisdagen.