Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Dålig kontroll när läkare hyrs in

Nyheter | 28/01/2009 13:07

Missade cancerdiagnoser. Fördröjd behandling. Olämpligt organiserad vård.

På flera platser brister det när hyrläkare anlitas till primärvården - något som hotar patientsäkerheten, enligt Socialstyrelsen.

– Det är helt enkelt dåliga upphandlingar. Om man inte har rutiner för vem som kontrollerar hyrläkarens identitet, legitimation och eventuella begränsningar vet man inte vad det är för person man får in, säger Kerstin Palmér, byrådirektör på Socialstyrelsen i Jönköping, till TT.

Bakgrunden är en granskning som just Socialstyrelsens enhet i Jönköping gjort av landstingen i Kalmar, Jönköping och Östergötland. Enligt Palmér anlitar ungefär var tredje vårdcentral, 34 av 103, hyrläkare från olika typer av bemanningsföretag. På vissa vårdcentraler fanns goda rutiner för hur hyrläkare kontrolleras och introduceras i arbetet men på många ställen brast det.

Granskningen visar att endast ett av de tre landstingen har skriftliga direktiv för hur hyrläkare administreras. Bara tre vårdcentraler kontrollerade aktivt läkarens legitimation och nio vårdcentraler uppgav att de kontaktade hyrläkarnas referenser. De andra sade att de förlitade sig på bemanningsbolaget, men osäkerheten kring hur kontrollen gick till var stor.

Skälet till granskningen är att Palmérs region de senaste åren fått in uppskattningsvis ett tiotal lex Maria-anmälningar som rör hyrläkare.

– Det handlar om missade cancerdiagnoser, fördröjda behandlingar och andra incidenter, säger Palmér.

TT: Vet du hur det ser ut i resten av landet?

– Man kan ana att det ser ungefär likadant ut. Jag har ju kontakt med mina kollegor och de ser liknande problem, att man inte organiserat vården på ett patientsäkert sätt.

Skrivet av: