Tisdag 27 Sep
Stockholm

Läkare gjorde patienter beroende

En Malmöläkare skrev ut så stora mängder narkotikaklassade läkemedel att patienter blivit läkemedelsberoende. Socialstyrelsen kräver nu att läkarens legitimation dras in.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

En Malmöläkare skrev ut så stora mängder narkotikaklassade läkemedel att patienter blivit läkemedelsberoende. I ett fall fick patienten en dos som var 16 gånger större än normaldosen, visar en granskning av Socialstyrelsen.

Detta är ett av de värsta fallen när det gäller överförskrivningar, säger Nils René, avdelningsdirektör på Socialstyrelsens tillsynsenhet i Malmö, till Sydsvenskan.

Socialstyrelsen kräver nu att läkarens legitimation dras in, i andra hand att han mister rätten att skriva ut narkotikaklassade läkemedel och att han får en disciplinpåföljd rapporterar tidningen.

Skrev ut de dyraste läkemedlen med maximal dos

Enligt Socialstyrelsen har läkaren ofta skrivit ut de dyraste läkemedlen med maximal dos. Under 2007 skrev han ut mediciner på totalt 3,5 miljoner kronor.

I höstas dömdes läkaren till fängelse för grovt skattebrott efter att ha låtit bli att skatta för 5,8 miljoner kronor. Domen har överklagats men om hovrätten går på tingsrättens linje, anser Socialstyrelsen att även det är ett skäl att dra in legitimationen.

Den kritiserade läkaren nekar till anklagelserna.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.