Morddömd student kan stängas av

Uppsala universitet kan stänga av en morddömd läkarstudent.


Ett utslag i Stockholms länsrätt visar att Uppsala universitet kan stänga av en morddömd läkarstudent, anser Socialstyrelsen.

Huruvida universitetet har inlett en sådan process är oklart eftersom studenten har skyddad identitet och ansvariga bara kan diskutera principiellt, skriver Upsala Nya Tidning (UNT).

Utslaget Socialstyrelsen syftar på gäller en läkarstudent i Lund, som dömts för våldtäkt på barn. Länsrätten i Stockholm prövade ärendet sedan Högskolans avskiljandenämnd först avslagit en begäran om att avstänga Lundastudenten.

Socialstyrelsen anser att Uppsala universitet kan begära en liknande prövning av den morddömde mannen som studerar till läkare i Uppsala. Universitetsjuristen Magnus Hallberg säger att ingen begäran om att stänga av någon "för närvarande" lämnats in till Högskolans avskiljandenämnd, som är den första instansen att pröva sådana ärenden, skriver UNT.

Man vet inte vad resultatet skulle bli. Domen i Stockholms länsrätt rör en person som begått brott i närtid. Hur rätten skulle ställa sig till brott som är äldre är en annan sak.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Polisen i Motala rapporterar om trafikolycka

Förtroendet för regeringen ökar

Väljarnas förtroende för regeringen ökar, enligt en GP/Novusmätning. I mars svarade 35 procent att de har ganska eller mycket stort förtroende för regeringen. I januari var siffran 28 procent.

Spikas upp på kors – för att fira påsk

Filippinske Ruben Enaje har låtit sig korsfästas under årets långfredag – för 35:e gången. Inför korsfästelsen uppgav han att han planerade att ägna sina böner under traditionen till fred i Ukraina, i Gaza och det omtvistade Sydkinesiska havet.

Återupptar miljonstöd till Ibn Rushd – M rasar

Det rödgröna styret i Stockholm har beslutat att betala ut fyra miljoner till det kritiserade studieförbundet Ibn Rushd. Folkbildningsrådet ser inga hinder att stötta organisationen. Men Moderaterna i staden rasar.

45 omkom i bussolycka – ett barn hittat vid liv

Minst 45 människor har omkommit i en bussolycka i Sydafrika. Bussen körde av en bro på ett bergspass under torsdagen, störtade 50 meter ned i en ravin och fattade sedan eld.

Kosttillskott återkallades – flera döda

1 timme sedan
Flera dödsfall och ett hundratal sjukdomsfall i Japan kopplas till ett kosttillskott – ett rött ris – som nyligen har kallats tillbaka från butikerna.