Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Morddömd student kan stängas av

Nyheter | 22/01/2009 06:05

Uppsala universitet kan stänga av en morddömd läkarstudent.

Ett utslag i Stockholms länsrätt visar att Uppsala universitet kan stänga av en morddömd läkarstudent, anser Socialstyrelsen.

Huruvida universitetet har inlett en sådan process är oklart eftersom studenten har skyddad identitet och ansvariga bara kan diskutera principiellt, skriver Upsala Nya Tidning (UNT).

Utslaget Socialstyrelsen syftar på gäller en läkarstudent i Lund, som dömts för våldtäkt på barn. Länsrätten i Stockholm prövade ärendet sedan Högskolans avskiljandenämnd först avslagit en begäran om att avstänga Lundastudenten.

Socialstyrelsen anser att Uppsala universitet kan begära en liknande prövning av den morddömde mannen som studerar till läkare i Uppsala. Universitetsjuristen Magnus Hallberg säger att ingen begäran om att stänga av någon "för närvarande" lämnats in till Högskolans avskiljandenämnd, som är den första instansen att pröva sådana ärenden, skriver UNT.

Man vet inte vad resultatet skulle bli. Domen i Stockholms länsrätt rör en person som begått brott i närtid. Hur rätten skulle ställa sig till brott som är äldre är en annan sak.

Skrivet av: