Par lurade till sig socialbidrag

Under fem års tid lyckades paret lura till sig en miljon kronor i socialbidrag.


GÖTEBORG. Nu åtalas paret från Göteborg för grovt bedrägeri. Sammanlagt misstänks de för 85 brott var, varav 80 av brotten rör grovt bedrägeri.

Mellan december 2001 till december 2006 lyckades paret lura till sig försörjningsstöd från socialtjänsten i Lärjedalen. Enligt åtalet har de "tillsammans på ett vilseledande sätt" fått en företrädare att betala ut sammanlagt 1 061 562.

Paret underlät systematiskt att redovisa för förändringar i sin inkomst när de varje månad lämnade in ansökningshandlingarna. Förutom försörjningsstödet hade paret också sjukersättning, barnbidrag, bostadsbidrag, samt inkomst från utlandet på 4,2 miljoner kronor.

– Jag har aldrig fått förklarat för mig vilka regler som gäller. Jag trodde att det var pengar vi fick rutinmässigt eftersom min man är sjuk, säger kvinnan i förhör, enligt GP.

Mannen menar att det var hans hustru som hade kontroll över pengarna.

– Helt och hållet. Jag levde på hennes nåder och hon talade alltid om att vi inte hade några pengar. Ibland har jag låtit bli att äta för att vi inte hade råd med mat, menar han i förhör.

Paret måste nu betala tillbaka pegarna med ränta. De förnekar ansvar för brottet, men erkänner de oredovisade inkomsterna, skriver GP.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Japansk blöjtillverkare satsar på vuxna

Ruttet påskägg för stockholmarna: Kommunchef tappade bort miljard

Nyheter24 har intervjuat Karin Wanngård, Socialdemokraternas finansborgarråd i Stockholms Stad om miljardförlusten i upphandlingen inom bland annat avloppssystemen under staden som tredubblats i pris från en halv miljard, till 1,4 miljarder. Chefen som godkände beslutet gick bakom ryggen på de valda politikerna. - Det som framkommit är oerhört allvarligt, säger Karin Wanngård, som får städa upp efter fadäsen.

Expert: Större risk för flygkrasch än broras

Brokollapsen i Baltimore har chockat en hel värld. Risken för en liknande händelse i Sverige är nästintill obefintlig, enligt Raied Karoumi, professor i brobyggnad. Risken för att ett flygplan skulle krascha in i Öresundsbron är nog större än en kollision med ett fartyg, säger han.

Polisen rapporterar om fylleri / lob, Åre

1 timme sedan
"Centrala Åre, ung man omhändertagen av polis", skriver polisen på sin hemsida.

Soldater från flera länder ska skydda OS i Paris

1 timme sedan
Flera länder kommer att skicka soldater för att hjälpa Frankrike att säkra OS i Paris, meddelar en representant från det franska försvarsdepartementet.

ICJ beordrar Israel att förhindra svält i Gaza

1 timme sedan
Internationella domstolen i Haag, ICJ, beordrar Israel att vidta brådskande åtgärder för att förhindra en svältkatastrof på Gazaremsan.