- Foto: FREDRIK PERSSON / SCANPIX

Datalagring: E-post ska lagras i sex månader

Uppgifterna får begäras ut om syftet är att bekämpa brott. Men det kommer att kosta.


Datalagrings- direktivet

Datalagringsdirektivet (Direktiv om lagring av elektronisk data), officiellt med den fullständiga titeln Europaparlamentets och rådets direktiv 2006/24/EG av den 15 mars 2006 om lagring av uppgifter som genererats eller behandlats i samband med tillhandahållande av allmänt tillgängliga elektroniska kommunikationstjänster eller allmänna kommunikationsnät och om ändring av direktiv 2002/58/EG är en på unionell nivå antagen författning som gäller inom Europeiska unionen från 3 maj samma år, och som skulle varit implementerad i medlemsländernas lagstiftning senast 15 september 2007. Direktivets åsyftade verkansområde är konsumentskydd och telekommunikationer, men det utgör också en reaktion på inträffade terrordåd i Europa.

(källa: Wikipedia)

STOCKHOLM. På torsdagen presenterade justitieminister Beatrice Ask (m) regeringens lagrådsremiss om datalagring.

Regeringen föreslår där att alla telefon- och bredbandsoperatörer ska lagra uppgifter i ett halvår och lämna ut dem när syftet är brottsbekämpning.

För att värna rättssäkerheten ska myndigheterna, inklusive polisen, tvingas betala för att begära ut uppgifterna.

Lagen kommer att träda i kraft från och med 1 juli 2011 om regeringen får som de vill.

Lagrådsremissen läggs fram som ett led i genomförandet av EU:s datalagringsdirektiv, som tvingar medlemsländerna att lagstifta om lagring av telefonsamtal, sms, e-post och annan internettrafik.

Läs regeringens pressmeddelande om det nya förslaget.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!