Fredag 18 Jun
Stockholm

Man laserhotade poliser

Användningen av laserpekare mot poliser ökar.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

KARLSTAD. Tänk dig att du sitter i en mörk bil och plötsligt upptäcker att du har en laserstråle som söker sig över din kropp. Tänk att inte veta vad som befinner sig i andra änden av laserstrålen. Rör det sig om ett upptåg eller siktar någon med ett potentiellt dödligt vapen mot dig?

Det här fick två polismän erfara när de i december förra året satt i kupén till sin bil. Poliserna kunde se en misstänkt gärningsman en bit bort och agerade snabbt.

– När poliserna närmar sig honom ser man hur han kastar något ifrån sig. Föremålet identifieras som en laserpekare, säger åklagare Marcus Nyman till Nya Wermlands-Tidning.

Kan orsaka bestående skador

Laserpekare är inte längre ovanligt förekommande och poliser över hela landet har rapporterat in att de blivit utsatta för skräcken att få en laserstråle riktad mot sig. Förutom det uppenbara obehaget kan det även vara farligt om strålen riktas mot ögonen. Flera av de lasersiktare som säljs på internet är så pass starka att de riskerar att orsaka bestående skador om de riktas mot ögonen.

–Styrkan på ljuset överstiger klart det man kan utsätta ögat för. Det hade kunnat bli svåra skador, säger Marcus Nyman, till Nya Wermlands-Tidning.

Den 27-åriga man som misstänks ha riktat laserstrålen mot poliserna i Karlstad nekar till brott, men döms han riskerar han ett kännbart fängelsestraff.

– Straffskalan sträcker sig från lägst ett och upp till tio år, säger Marcus Nyman till Nya Wermlands-Tidning.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela