Starka laserpekare förbjudna

Förbud råder nu mot starka laserpekare på allmän plats och på skolgårdar.


Förbud råder nu mot starka laserpekare på allmän plats och på skolgårdar.

Detta efter flera fall under hösten då personer avsiktligt blivit utsatta för den riskabla strålningen.

Förbudet gäller lasrar med effekter på mer än 5 milliwatt. Bakom regelskärpningen, som trädde i kraft den 1 februari, ligger Strålsäkerhetsmyndigheten (SSM). De nya reglerna ger polisen rätt att beslagta starka laserpekare om användaren inte har särskilt tillstånd.

Förbudet har bland annat kommit till stånd efter laserattacker mot poliser i Skåne. I höstas fick två Malmöpoliser tas ur tjänst sedan en man riktat en laserstråle mot deras ögon. En liknande händelse drabbade en nattpatrullerande polis i Trelleborg.

En laserpekare är en bärbar laser, ofta stor som en penna eller ficklampa, som främst är avsedd att användas som pekverktyg vid till exempel föreläsningar. Strålen är oftast grön. På senare tid har dessa blivit allt mindre, starkare och billigare. Den som träffas av en stråle från en stark laserpekare kan få bestående ögonskador.

Vanligast i föreläsningssalar är de svagare laserpekarna av klass 1 och 2 (med en styrka på maximalt 5 milliwatt). Dessa är fortfarande tillåtna, eftersom ögats egen blinkreflex kan skydda mot dessa styrkor, skriver SSM.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Lavinfara under långfredagen

Bolsonaro vill ha tillbaka passet

Brasiliens förre president Javier Bolsonaro, som utreds för kupplaner, har bett landets högsta domstol om att tillfälligt få tillbaka sitt beslagtagna pass för att besöka Israel, uppger hans advokat.

Skott mot bostad i Örgryte

2 timmar sedan
En bostad besköts i Örgryte i Göteborg på skärtorsdagskvällen.

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

3 timmar sedan
Den Hamasallierade shiamilisen Hizbollah har avfyrat raketer med tunga stridsspetsar mot städer i norra Israel – för första gången uttryckligen mot civila mål.

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

igår 22:49
"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

igår 22:30
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.