Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

BMW förnekar mutbrott

Nyheter | 30/09/2008 10:32

Informationschefen går emot juristernas bedömning.

BMW slår ifrån sig anklagelserna om mutbrott. Trots att flera tunga jurister med bakrund på Institutet mot mutor kritiserat att riksdagsledamöterna Sofia Arkelsten (m) och Per Åsling (c) har tagit emot ett erbjudande från BMW om att testköra deras nya vätgasbil Hydrogen 7. Biljätten ser riksdagsledamöternas inblandning som goodwill och inte som något otillbörligt.

BMW förnekar att företaget skulle vara inblandad i någon muthärva:

– Alltså det har jag alltså svårt att tänka mig. Vi ser inte det här som en förmån till riksdagsledamöterna. Erbjudandet var till för att de skulle kunna bekanta sig med vår vätgasbil och den nya miljötekniken, säger Michael de Geer, informationschef på BMW Sverige, till Nyheter24.

Nyheter24 har tidigare rapporterat om de testkörningar som Arkelsten och Åsling har gjort i flera dagar, där de inte har behövt betala något för att i tjänsten och privat nyttja bilen. Mutexperten Thorsten Cars och juristen Torbjörn Lindhe, kanslichef på Institutet mot mutor, har båda uttalat att beteendet kan vara otillbörligt, men att det kräver vidare utredning.

Arkelsten är exempelvis ledamot i riksdagens Miljö- och Jordbruksutskott och bereder lagförslag som direkt påverkar fordonsindustrin, där BMW är en stor aktör.

– Vi har inget som helst intresse av att påverka riksdagsledamöterna i sitt arbete, säger de Geer.

Skrivet av: