Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

BMW sågas av Gröna Bilister

Nyheter | 30/09/2008 09:01

Vätgasbilen platsar inte ens på den årliga miljörankingen.

BMW-bilen Hydrogen 7 ses som en plojgrej. Och det är inte bara riksdagspolitikerna Sofia Arkelsten (m) och Per Åsling (c) som har haft nöjet att åka runt i vätgasbilen. Miljöorganisationen Gröna Bilister har nämligen testat vrålåket, och den lyckades inte ens kvalificera in sig på organisationens årliga rankning över miljöbästa bilar. Men med tanke på BMW:s pr-offensiv är kanske bilden av verkligheten viktigare än verkligheten för biljätten.

– Den är en ploj. Visst lyfter den diskussionen om vätgasbilar, men det är ett ineffektivt sätt att använda vätgas i en förbränningsmotor, säger Mattias Goldmann, presskontakt på Gröna Bilister, till Nyheter24.

I oktober 2007 testade organisationen BMW:s vätgasbil, som ser den som en "vanlig BMW men mycket slöare". I testrapporten skriver Gröna Bilister:

"En förbränningsmotor är inte optimerad för vätgasdrift, vilket ger onödigt hög förbrukning samtidigt som effekten blir onödigt låg. Dessutom släpar man med sig många onödiga kilon som finns där för bensinförbrukningens skull. Totalt väger bilen 2 460 kilo, över ett ton mer än en normalstor Volvo."

– Hydrogen 7 är en riktigt klumpig bil, och BMW har här slösat bort sina resurser när de hade kunnat göra något miljövänligare, säger Goldmann till Nyheter24.

Hela Gröna Bilisters test av bilen kan läsas här.