BMW sågas av Gröna Bilister

Vätgasbilen platsar inte ens på den årliga miljörankingen.


BMW-bilen Hydrogen 7 ses som en plojgrej. Och det är inte bara riksdagspolitikerna Sofia Arkelsten (m) och Per Åsling (c) som har haft nöjet att åka runt i vätgasbilen. Miljöorganisationen Gröna Bilister har nämligen testat vrålåket, och den lyckades inte ens kvalificera in sig på organisationens årliga rankning över miljöbästa bilar. Men med tanke på BMW:s pr-offensiv är kanske bilden av verkligheten viktigare än verkligheten för biljätten.

– Den är en ploj. Visst lyfter den diskussionen om vätgasbilar, men det är ett ineffektivt sätt att använda vätgas i en förbränningsmotor, säger Mattias Goldmann, presskontakt på Gröna Bilister, till Nyheter24.

I oktober 2007 testade organisationen BMW:s vätgasbil, som ser den som en "vanlig BMW men mycket slöare". I testrapporten skriver Gröna Bilister:

"En förbränningsmotor är inte optimerad för vätgasdrift, vilket ger onödigt hög förbrukning samtidigt som effekten blir onödigt låg. Dessutom släpar man med sig många onödiga kilon som finns där för bensinförbrukningens skull. Totalt väger bilen 2 460 kilo, över ett ton mer än en normalstor Volvo."

– Hydrogen 7 är en riktigt klumpig bil, och BMW har här slösat bort sina resurser när de hade kunnat göra något miljövänligare, säger Goldmann till Nyheter24.

Hela Gröna Bilisters test av bilen kan läsas här.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Nio års fängelse för grova brott på hotell

Fem års fängelse – hade 11 ton sprängmedel

Två män i Haparanda döms till fängelse efter att ha förvarat tonvis med sprängmedel utan tillstånd.

Begränsad attack mot Iran – därför skedde den

Flera mål i Iran har attackerats med drönare. Anfallet är enligt amerikanska och israeliska mediekällor Israels svar på Irans attack i helgen.

Ica-butikens kaxiga hån: ”Halstabletter bra mot skånska"

Ica Kvantum Skellefteå ritkar en rejäl känga mot alla skåningar och SAIK:s motståndare Rögle inför SM-finalen i hockey. – Ett säkert vårtecken, säger butikschefen Alexander Björck.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Växjö

"Två personbilar kolliderar i rondellen på Söderleden.", skriver polisen på sin hemsida.

Uppgifter: Israel laddar upp kring Rafah

Israel bombar och laddar nu tydligt upp militärt runt flyktingtäta Rafah, rapporterar Al Jazeera från staden. Det ökar oron för att en stor offensiv är på gång i södra Gazaremsan.