Torsdag 28 Okt
Stockholm

Superbakterier i badvattnet

Förmodligen sprids de via badande människor.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Superbakterier som kan orsaka dödliga infektioner har hittats i badvattnet vid Floridas kust.

– Man ska absolut inte vara rädd för att bada - så länge man är frisk och inte har några sår, säger forskaren Lisa Plano.

Hon presenterar sin studie vid det stora forskningsmötet AAAS i Chicago. Resultaten har inte blivit publicerad i någon tidskrift ännu, men de går i korthet ut på att Floridas badvatten, förmodligen också sanden på stränderna, innehåller bakterier av typen gula stafylokocker. Både resistenta superbakterier, MRSA, och den mer harmlösa sorten.

– Man bör duscha, både före badet och efter, för att skydda sig själv och sina medmänniskor, säger Lisa Plano.

Vad bakterierna i vattnet innebär för folks hälsa är högst oklart. Ingen vet hur mycket superbakterier som krävs för att orsaka bärarskap eller allvarlig infektion. Ingen vet heller exakt varifrån bakterierna kommer, men förmodligen sprids de via badande människor.

Lisa Plano avråder bestämt alla som vet om att de bär på MRSA att besöka allmänna badplatser så länge som smittan är aktiv, och personer som har sår på huden eller nedsatt immunförsvar bör vara extra försiktiga, säger hon.

Risken att utsättas för gula stafylokocker var 37 procent i Planos studie och av denna andel utgjorde MRSA tre procent. Förmodligen skulle ingen mätning i svenska badvatten ge samma resultat. Dels är förekomsten av MRSA mycket lägre, dels är våra vatten förhållandevis kalla och ogästvänliga jämfört med subtropiska Florida.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela