Superbakterier i badvattnet

Publicerades: 14 Feb 2009, 09:49, Uppdaterades: 30 Maj 2011, 11:10

Förmodligen sprids de via badande människor.


Superbakterier som kan orsaka dödliga infektioner har hittats i badvattnet vid Floridas kust.

– Man ska absolut inte vara rädd för att bada - så länge man är frisk och inte har några sår, säger forskaren Lisa Plano.

Hon presenterar sin studie vid det stora forskningsmötet AAAS i Chicago. Resultaten har inte blivit publicerad i någon tidskrift ännu, men de går i korthet ut på att Floridas badvatten, förmodligen också sanden på stränderna, innehåller bakterier av typen gula stafylokocker. Både resistenta superbakterier, MRSA, och den mer harmlösa sorten.

– Man bör duscha, både före badet och efter, för att skydda sig själv och sina medmänniskor, säger Lisa Plano.

Vad bakterierna i vattnet innebär för folks hälsa är högst oklart. Ingen vet hur mycket superbakterier som krävs för att orsaka bärarskap eller allvarlig infektion. Ingen vet heller exakt varifrån bakterierna kommer, men förmodligen sprids de via badande människor.

Lisa Plano avråder bestämt alla som vet om att de bär på MRSA att besöka allmänna badplatser så länge som smittan är aktiv, och personer som har sår på huden eller nedsatt immunförsvar bör vara extra försiktiga, säger hon.

Risken att utsättas för gula stafylokocker var 37 procent i Planos studie och av denna andel utgjorde MRSA tre procent. Förmodligen skulle ingen mätning i svenska badvatten ge samma resultat. Dels är förekomsten av MRSA mycket lägre, dels är våra vatten förhållandevis kalla och ogästvänliga jämfört med subtropiska Florida.

Skrivet av:

Relaterat
Senaste nytt

Vattnet sjunker efter dammkollapsen

Äldre man drunknade vid campingplats

En man i 75-årsåldern drunknade i Stor-Åskasjön nordväst om Örnsköldsvik, natten mot lördag.

Expertpanel i USA backar Alzheimermedicin

En expertpanel anlitad av den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA har enhälligt röstat för att en senare studie av en ny alzheimermedicin visar på klinisk nytta.

Försvunna barn i Amazonas hittade vid liv

1 timme sedan
De fyra barn som i över en månad har varit försvunna i den colombianska delen av Amazonas regnskog har hittats vid liv.

Colombia och gerillagrupp överens om vapenvila

2 timmar sedan
En gnista hopp om fredligare tider har tänts i Colombia. Landets regering och gerillagruppen ELN är överens om en sex månader lång vapenvila.

Färre självmord vid järnvägen under förra året

2 timmar sedan
Antalet självmord och självmordsförsök inom järnvägen minskade från 90 till 71 under 2022 jämfört med året innan, visar nya siffror från myndigheten Trafikanalys.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.