Mobbare njuter när andra lider

Barn med aggressiva beteendestörningar gillar att göra mobba andra, menar Jean Decety, professor i kognitiv neurovetenskap.


Barn med aggressiva beteendestörningar mobbar ofta andra barn. Men inte för att de inte förstår att de åsamkar andra lidande, utan för att de gillar att göra det, hävdar forskaren som har tittat in i mobbarens hjärna.

– Folk tror ofta att barn som är elaka inte har någon empati, att de inte förstår att andra lider, men det gör de, säger Jean Decety, professor i kognitiv neurovetenskap vid University of Chicago.

Han och hans forskarkollegor har gjort en studie bland åtta ungdomar mellan 16 och 18 år med beteendestörningar och psykopatiska drag, och jämfört med lika många ungdomar utan sådana störningar.

Fick titta på bilder

Deltagarna fick titta på bilder som visade andra människor som plågades och utsattes för smärta, samtidigt som forskarna studerade aktiviteten i barnens hjärnor med hjälp av magnetkamera (fMRI).

Resultaten, som har publicerats i tidskriften Biological Psychology, visar att samtliga deltagare hade empatisk förmåga och var införstådda med att personerna som de tittade på led. Nätverk i hjärnan som involverar bland annat insula, bakre singularbarken och känselbarken var aktiva.

– Det är samma områden som aktiveras när du själv utsätts för smärta, och alla typer av faror. Hjärnan signalerar för att du ska undvika smärtan. Det är en väldigt kraftfull mekanism för empati - när vi ser någon lida så ska vi normalt sluta att vara aggressiva mot dem, säger Jean Decety.

Men hos ungdomarna med beteendestörningar var också andra delar av hjärnan aktiva, nämligen system som har med njutning att göra, vilket inte var fallet hos kontrollpersonerna.

– De tyckte om att se personer som led, säger Jean Decety.

"Bestraffning som fungerar"

Vad är ditt budskap till lärare och andra vuxna som ska hantera barn med sådana här störningar?

– Den första fråga man måste ställa sig är om bestraffning verkligen fungerar, säger Decety, och förklarar att personer med dessa störningar troligen får en kick av sådan behandling.

Men det behövs mer forskning, gärna tillsammans med psykologer.

Jean Decety deltar vid det stora forskningsmötet AAAS i Chicago.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ukrainas arméchef: De har mycket mer än oss

Tv-kocken hyllas av Nyhetsmorgon-kollegorna: "Finast och coolast av alla"

För några dagar sedan opererade tv-kocken Erik Videgård från Nyhetsmorgon sin käke. På Instagram berättar han att han fått mycket kommentarer om sitt utseende genom åren, men följarna hyllar honom.

Polisen i Svenljunga rapporterar om trafikolycka

"På länsväg 1566 sydost om Håcksvik har en bilist och en motorcyklist kolliderat.", skriver polisen på sin hemsida.

Polens president stoppar dagen efter-piller

Polens president Andrzej Duda använder sitt veto för att sätta stopp för regeringens planer på att lätta på restriktionerna mot receptfria akuta p-piller.

Polisen i Oskarshamn rapporterar om trafikolycka

"En personbil kolliderar med ett rådjur på E22 i höjd med Oskarshamn.", skriver polisen på sin hemsida.

Ica-chefens svar på kundernas hårda kritik mot nya varan: ”Våga prova”

1 timme sedan
Ica har fått hård kritik efter lanseringen av den nya "hushållsfärsen". Nu svarar matjätten på kundernas negativa kommentarer.