Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Uthängning av sexdömda olagligt

Nyheter | 17/02/2009 11:46

Datainspektionen gör nu en polisanmälan mot sajten.

Nyheter24 har tidigare skrivit om internetsajter som hängt ut sexdömda personer på nätet. Nu har Datainspektionen beslutat sig för att göra en polisanmälan mot en av sajterna.

Myndigheten har tagit emot en drös med klagomål från anhöriga, som reagerat starkt på att de dömdas personuppgifter funnits ute på nätet.

"Det finns en sökfunktion för att söka fram sexbrottslingar i ett visst område eller på ett visst namn och det finns en kartfunktion där man kan se var i Sverige det bor dömda sexbrottslingar. På webbplatsen finns även ett forum där besökare kan skriva inlägg om varje dömd brottsling", skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

Utredningen som man gjort visar att hemsidan innehåller känsliga personuppgifter och uppgifter om lagöverträdelser, som är straffbart enligt personuppgiftslagen.

– Vi anser att publiceringen är ett grovt övertramp mot personuppgiftslagen. Därför polisanmäler vi nu sajten, säger Datainspektionens generaldirektör Göran Gräslund, enligt Datainspektionen.

Den berörda sidan ligger nu nere, men detta kommer inte att påverka myndighetens bedömning.

Skrivet av: